Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Budimpešti održana 'V. Hrvatska književna Panonija'

Program 'Hrvatska književna Panonija V' održan je u Budimpešti, 24.-25. studenoga 2022. godine, u organizaciji Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskoga Društva hrvatskih književnika i neprofitnog društva 'Croatica' u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha, Hrvatskim vrtićem, osnovnom školom i đačkim domom (HOŠIG) u Budimpešti, Panonskim institutom Pinkovac te Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata iz Đakova.
 
Riječ je o tradicionalnom, petom po redu književnom i umjetničkom programu koji okuplja hrvatske književnike i znanstvenike iz Hrvatske, Austrije, BiH, Mađarske i Srbije. Ostvaren je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Grada Đakova.
 
U dijelu programa u prostorijama 'Croatica'-e, 24. studenoga 2022. godine, otvorena je izložba ilustracija za slikovnice Đure Frankovića i Mirka Čurića te održan okrugli stol o autorima, knjigama, časopisima i književnim perspektivama, uz književna čitanja. Sudjelovali su: Timea Šakan Škrlin ('Croatica', Budimpešta), Katarina Čeliković (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica) Siniša Matasović (Ogranak sisačko-moslavački DHK), Krešimir Tabak (Filozofski fakultet Mostar) i Robert Hajszan (Panonski institut, Pinkovac). Uz tridesetak Hrvata iz Budimpešte pribivao je i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić.
 
Program je zaključen književnim predavanjima i razgovorima s učenicima i nastavnicima u HOŠIG-u.

Pisane vijesti