Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sudjelovanje veleposlanice Jasne Mileta na 43. zasjedanju Ministarske konferencije Frankofonije na Djerbi

Veleposlanica Jasna Mileta predstavljala je Hrvatsku na 43. zasjedanju Ministarske konferencije Frankofonije (CMF), na Djerbi, dan uoči 18. summita Frankofonije. U središtu pozornosti ove godine, digitalizacija kao vektor razvoja, pod naslovom: „Povezanost u različitosti: digitalno, vektor razvoja i solidarnosti u francuskom govornom području“.
Organizirana iza zatvorenih vrata, Konferencija je bila prilika za glavnu tajnicu Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF) Louise Mushikiwabo da predstavi Izvješće o radu Stalnog vijeća Frankofonije (CPF), kojim predsjeda, kao i akcije provedene 2022. godine te ambicije Frankofonije za jačanje položaja francuskog jezika u svijetu. Ministri nadležni za Frankofoniju iz 88 država članica i vlada OIF-a sastali su se kako bi osigurali kontinuitet rada Organizacije i pripremili Summit na Djerbi koji će okupiti čelnike država i vlada Frankofonije, 19. i 20. studenog.
Na dnevnom redu Ministarske konferencije bilo je savjetovanje o preliminarnom nacrtu Deklaracije iz Djerbe, rezolucija o kriznim situacijama, rješavanje te izlazak iz kriza i učvršćivanje mira na francuskom govornom području, strateški okvir Francophonie 2023-2030 te bilanca obveza preuzetih na posljednjem Erevanskom summitu u Armeniji.
Veleposlanica Jasna Mileta održala je izlaganje o aktivnostima koje provodi Hrvatska u okviru Frankofonije.

Pisane vijesti