Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Lucić na sastanku Vijeća za vanjske poslove (razvoj)

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić sudjelovao je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu, koji se održao u Bruxellesu, 28. studenoga 2022. godine. Sastanak je vodio potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Uz ministre i državne tajnike na sastanku je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen.

Razmotren je napredak u ispunjavanju obveza preuzetih na sastanku na vrhu Europske unije i Afričke unije u veljači 2022. godine, u prigodi kojega je predstavljen ulagački paket EU-a za Afriku vrijedan 150 milijardi eura. Investicije će se primarno usmjeravati u kritičnu infrastrukturu, zdravstvo, energetiku, obrazovanje, trgovinu i održive poljoprivredne sustave, što bi u konačnici trebalo osnažiti sveukupne odnose Europe i Afrike, posebno u kontekstu geopolitičkih izazova prouzročenih ruskom agresijom na Ukrajinu.

Uslijedila je rasprava o odgovoru Tima Europa na krize koje svojim intenzitetom i globalnim utjecajem daleko nadmašuju ostale humanitarne izazove i ugroze – ratu u Ukrajini i situaciji u Afganistanu.


 



Priopćenja