Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dani hrvatskog filma u Stockholmu

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa sa Kraljevinom Švedskom, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Stockholmu poduzelo je bogat program gospodarskih i kulturnih aktivnosti koji su započeli obilježavanjem Dana državnosti i Dana Hrvatske u Švedskoj,  a nastavili se održavanjem Dana hrvatskog filma u srijedu i četvrtak, 23. i 24. studenoga 2022. godine, u dvorani kina Filmstaden Sergel u Stockholmu.

Uz pomno selektirani izbor najboljeg iz novog hrvatskog filma od 2020. u organizaciji Kulturnog Kluba iz Zagreba i suorganizaciji Veleposlanstva u Stockholmu uz potporu Samostalnog sektora za javnu i kulturnu diplomaciju informiranje i odnose s javnošću MVEP brojna publika imala je priliku prisustvovati projekcijama jedanaest hrvatskih recentnih filmskih ostvarenja igranog, dugometražnog, animiranog, eksperimentalnog i dokumentarnog filma.
Prijem za uzvanike organiziran je prvog dana festivala, nakon službenog otvorenja i prikazivanja filma „Moj dida je pao s Marsa“, filma dobitnika niza prestižnih priznanja.

U sklopu prikazivanja animiranog filma prikazan je i jubilarni animirani film „Profesor Baltazar – Augustova treća sreća“,  projekciji kojeg je prethodilo uvodno predstavljanje Renate Brkić iz Udruge Profesor Baltazar/Ultra link. Lik i djelo Profesora Baltazara dobro su poznati  švedskoj publici, manje je poznato da se radi o autentičnoj hrvatskoj kulturnoj baštini.  Stoga je ovo bila i prilika da prikazivanju i predavanju prisustvuju producenti švedske nacionalne televizije koji su se odazvali pozivu i dodatno informirali o bogatoj baštini Zagrebačke škole crtanog filma.

Predstavljanje je zaključeno prikazivanjem dokumentarnog filma „Stepinac - Kardinal i njegova savjest“.

Dugometražni film „Zbornica“, prvijenac redateljice Sonje Tarokić prikazan je drugog dana festivala i od strane organizatora ustupljen Veleposlanstvu na korištenje za sudjelovanje na predstojećem filmskom festivalu EUNIC-a, koji se održava od 9.- 11. 2022. u Stockholmu.
 
EUNIC - Europska mreža nacionalnih kulturnih instituta država članica EU kao i europskih nacionalnih  institucija koja se bave kulturnim i srodnim aktivnostima izvan svojih nacionalnih granica okuplja organizacije iz svih 27 država članica EU. U Kraljevini Švedskoj hrvatsku zastupa Veleposlanstvo RH u Stockholmu koje je aktivno uključeno u njegov rad kroz koji promiče hrvatske kulturne vrijednosti.
 
 

Pisane vijesti