Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Robert Klinke odlikovan Redom kneza Branimira s ogrlicom

Odlukom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od 6. lipnja 2022. godine, Robert Klinke, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj od 2018. do 2022. godine, odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom za izniman doprinos razvijanju dobrih i prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke.

Svečanost uručenja odličja održana je u petak, 25. studenog 2022. u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu. Odličje je veleposlaniku Klinkeu u ime predsjednika Milanovića uručio veleposlanik Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj Gordan Bakota. Svečanost uručenja odlikovanja održana je u krugu suradnika i prijatelja veleposlanika Klinkea, koji je nakon povratka u Berlin imenovan posebnim savjetnikom za pitanja holokausta i borbe protiv antisemitizma u Ministarstvu vanjskih poslova u Savezne Republike Njemačke. Veleposlanik Robert Klinke bio je veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj od 2018. do 2022. godine, prije toga je djelovao kao generalni konzul u Generalnom konzulatu SR Njemačke u Mazar-e-Sharifu i stalni zamjenik veleposlanika u Njemačkom veleposlanstvu u Pragu. Veleposlanik Klinke je studirao pravo i islamistiku, a doktorsku radnju obranio je 1999. godine na Fakultetu pravnih i političkih znanosti u Bonnu.

U sklopu svečanosti uručenja, koju je  moderirao je Domagoj Marić, diplomatski savjetnik u Veleposlanstvu RH u Berlinu, nastupio je hrvatski pijanist Marin Limić koji je izveo skladbe Borisa Papandopula i Edwarda Griega.

Pisane vijesti