Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za političke poslove na 9. UN globalnom forumu Saveza civilizacija

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je 22. studenoga 2022. u Maroku na devetom UN Globalnom forumu Saveza civilizacija na temu „Towards an Alliance of Peace: Living Together as One Humanity“. Na forumu su razmjenjena mišljenja o potrebi daljnje jačanje suradnje država u svrhu borbe protiv terorizma, zaštite manjina i borbe protiv diskriminacije, jačanja uloge žena i mladih te borbe protiv seksualnog nasilja. Kao završni dokument Foruma usvojena je politička deklaracija, tzv. Fez Deklaracija.

Državni tajnik je u svom izlaganju naglasio aktivnosti Republike Hrvatske usmjerene prema ostvarivanju održivih globalnih ciljeva UN-a za 2030. godinu (Sustainable Development Goals – SDG 2030). Hrvatski prioriteti uključuju jačanje i osnaživanje uloge mladih u društvu, reformu obrazovanja, digitalizaciju, te jačanje uloge žena i borbu protiv seksualnog nasilja. Na kraju je naglasio potrebu za jačanjem tolerancije i međureligijskih veza te istaknuo Hrvatsku kao pozitivan primjer istoga, državu u kojoj vjerske zajednice imaju odličnu suradnju, kako među sobom, tako i s Republikom Hrvatskom.

Na marginama Foruma državni tajnik Matušić je održao bilateralni sastanak s glavnim direktorom za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova, afričke suradnje i Marokanaca koji žive u inozemstvu Kraljevine Maroka Yazourhom Fouadom. Sugovornici su potvrdili dobre bilateralne odnose između Hrvatske i Maroka. Razmotrili su mogućnosti daljnjeg jačanja suradnje u bilateralnim i multilateralnim forumima, naročito putem jačanja veza u gospodarstvu, turizmu i kulturi. Na kraju su razmijenili mišljenja i o regionalnim i globalnim pitanjima.

Priopćenja