Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanstvo RH obilježilo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U znak sjećanja i posebnog poštovanja prema poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Republike Hrvatske koji su branili slobodu, demokraciju i zajedništvo hrvatskog naroda i povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji spustilo je hrvatsku zastavu na pola koplja na dan 18. studenog 2022. godine.  

Prigodom ove trideset i prve obljetnice sjećanja na stradanja hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, Veleposlanstvo je također sudjelovalo na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje upriličenom u Europskom parlamentu 16. studenog 2022. u organizaciji hrvatskih europskih zastupnika. Radi očuvanja sjećanja na žrtvu Vukovara te njegovu povijesnu ulogu u uspostavi suvereniteta Republike Hrvatske održana je u prostorima Europskog parlamenta misa koju je predvodio fra Tomo Anđić. Misa sjećanja na branitelje koji su živote izgubili u obrani Vukovara okupila je veliki broj Hrvata i osobito mladih koji žive i rade u Kraljevini Belgiji.

Hrvatski sabor proglasio je Vukovar mjestom posebnog domovinskog pijeteta zbog njegove iznimno važne uloge u hrvatskoj povijesti za uspostavu samostalne, nezavisne, suverene i demokratske moderne države. Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta Hrvatski sabor donio je 28. veljače 2020. godine.

Vukovar koji je tijekom oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu pretrpio velike ljudske gubitke i razaranja materijalnih dobara i kulturne baštine te svi hrvatski branitelji pali u Domovinskom ratu predstavljaju snažan simbol otpora, hrabrosti, žrtve, pobjede i zajedništva te obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti