Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak ravnatelja Uprave za političke poslove Petra Mihatova s posebnom izaslanicom MVP NR Kine za Suradnju Kine i Srednje i Istočne Europe veleposlanicom Jiang Yu

Ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov sastao se u ponedjeljak, 21. studenoga 2022. godine, s posebnom izaslanicom Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine za Suradnju Kine i država Srednje i Istočne Europe, veleposlanicom Jiang Yu. Ovo je drugi posjet posebnog izaslanika Suradnje Kina – CEEC u ovoj godini, kada se obilježava 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, kao i deseta godišnjica od osnutka Suradnje.

Razmotrena su dosadašnja postignuća te razmijenjena mišljenja o izgradnji mehanizma suradnje na područjima investicija u zeleni razvoj, trgovine, malog i srednjeg poduzetništva, obrazovne i znanstvene suradnje, turizma, sporta, zdravstva i medicine. Obje strane dotaknule su se i aktualnih tema poput ruske agresije na Ukrajinu i njezinih posljedica te postpandemijskog oporavka gospodarstava i društava. Ovaj posjet organiziran je u okviru europske turneje posebne izaslanice te ususret sastanku nacionalnih koordinatora Suradnje koji će se održati video-vezom 5. prosinca 2022.

Ostale vijesti