Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održane konzultacije između Diplomatske akademije MVEP-a Republike Hrvatske i Diplomatske akademije MVP-a Sjeverne Makedonije

Dana 14. i 15. studenog 2022. godine  održane su konzultacije između Diplomatskih akademija MVEP RH i MVP Sjeverne Makedonije u Zagrebu, kao dio provedbe Memoranduma o suglasnosti MVEP RH i MVP Sjeverne Makedonije na suradnji u području diplomatske izobrazbe koji su u lipnju 2022. godine u Skopju potpisali ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar vanjskih poslova Bujram Osmani. Izaslanstvo Sjeverne Makedonije predvodio je  ravnatelj Diplomatske akademije Refet Hajdari, a u izaslanstvu su bili i viši savjetnik u Diplomatskoj akademiji Saše Veljanovski, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Milaim Fetai, i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Sjeverne Makedonije u Zagrebu Maja Apostolova Balaburski.
 
Održani su sastanci s načelnicom Diplomatske akademije Ladom Muraj i suradnicima, savjetnicom ministra za diplomatsko obrazovanje Jasminom Kovačević Čavlović, voditeljicom Službe za prijenos znanja Dubravkom Smolić Vlaić i suradnicima te glavnom tajnicom MVEP-a Nevenkom Cujzek i suradnicima. Kolege iz Sjeverne Makedonije upoznati su tijekom konzultacija s diplomatskim tečajevima koje organizira Diplomatska akademija te s drugim aktivnostima koje provodi, kao što su tečajevi u okviru suradnje s Međunarodnom organizacijom Frankofonije, 25-godišnja suradnja sa Zakladom Hanns Seidel u Zagrebu, mreže suradnje diplomatskih akademija država članica EU-a kroz Europski diplomatski program u čemu DA aktivno sudjeluje od ulaska u članstvo EU.
 
Savjetnica ministra Jasmina Kovačević Čavlović predstavila je Pravilnik o Diplomatskoj akademiji i Zakon o vanjskim poslovima RH i proces rada na izradi nove suvremenije verzije prilagođene aktualnim potrebama diplomatske profesije.
 
Inicirani su razgovori o budućoj suradnji s kolegama iz Službe za prijenos znanja preko sudjelovanja hrvatskih stručnjaka u okviru projekata Twinning instrumenta EU-a, kao i modaliteti suradnje s Glavnim tajništvom u kontekstu mogućeg stažiranja diplomata u Zagrebu i pohađanja Diplomatskog tečaja DA MVEP RH.
 
Ravnatelj Hajdari je u sklopu Diplomatskog tečaja na Diplomatskoj akademiji održao predavanje na temu integracije Sjeverne Makedonije u EU te predstojećeg predsjedanja Sjeverne Makedonije OESS-om u 2023. godini. Naglasio je kako su euroatlantske integracije strateški prioritet zapisan u Ustavu Makedonije još od osamostaljenja 1991. godine. Što se tiče predstojećeg predsjedanja OESS-om, ravnatelj Hajdari je naglasio kako je to veliki uspjeh za Sjevernu Makedoniju, da od recipijenta pomoći OESS-a 1995. postanu pružatelj pomoći i promicatelj njihovih vrijednosti. Prioritet će im biti sukob u Ukrajini i pružanje pomoći na terenu, unatoč protivljenju Ruske Federacije, dok navedeni sukob ima više dimenzija koje treba adresirati – energetsku, prehrambenu i humanitarnu krizu. Sjeverna Makedonija će se tako imati priliku pokazati na međunarodnom planu i dati svoj doprinos konstruktivnom rješavanju aktualnih problema.