Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Službeni razgovori hrvatskog veleposlanika u Alžiru o mogućnostima suradnje alžirskih i hrvatskih tvrtki

Veleposlanik Republike Hrvatske u Alžiru Ilija Želalić službeno je posjetio gradove Skikdi, Bejaia i Constatine i tom prigodom se susreo s poslovnim ljudima, koji su ga upoznali s planovima razvoja i mogućnostima suradnje s hrvatskim tvrtkama. Farmaceutska tvrtka HUP Pharma iz Constantina ponudila je svoje proizvodne pogone u funkciji partnerstva s hrvatskim farmaceutskim tvrtkama. Prednost takvog partnerstva bila bi u smanjivanju troškova proizvodnje zbog jeftine energije, radne snage i mogućnosti izvoza u Europu ali i u afričke zemlje s kojima Alžir ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini. Europske tvrtke Alžir percipiraju kao vrata Afrike, čiji predstavnici sve više posjećuju to područje i traže pouzdane partnere za suradnju.
U gradu Skikdi hrvatski veleposlanik posjetio je ribarsku luku "Stora" koju je prije nekoliko godina izgradila jedna splitska tvrtka. Alžirska Vlada namjerava pokrenuti nautički turizam i u tom kontekstu duž svoje obale od 1.600 km namjerava pokrenuti projekte izgradnje. U tome gradu posjetio je i novu tvornicu za preradu riba "Thon Litoral" koja planira dnevno proizvoditi 20 tona konzerve od sardina i tune. Neovisno o lokalnom tržištu gdje će otkupljivati potrebne količine ribe, planiraju osnovati svoju vlastitu flotu brodova pa su zainteresirani za kontakte u Hrvatskoj za hitnu nabavu broda tunolovca od 40 metara, kao i mogućnost posjete brodogradilištima kako bi ih upoznali sa svojim razvojnim planovima i potencijalnoj kupovini drugih brodova koji bi se gradili prema točno specificiranim zahtjevima kupca. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Alžiru je već poduzelo određene korake za uspostavljanje kontakata s alžirskom tvrtkom. Održan je i sastanak s udrugom mladih poduzetnika Skikde koji su izrazili želju za povezivanjem sa sličnom organizacijom u Republici Hrvatskoj, radi pokretanja inkubatora za poslovne projekte koje financira alžirska Vlada.
U Bejajia je guverner (župan) regije upoznao hrvatskog veleposlanika s razvojnim planovima regije, poglavito s projektima proširenja postojećih prekrcajnih kapaciteta luke, koje će financirati alžirska Vlada u iznosu od milijardu američkih dolara.

Pisane vijesti