Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Otvaranje prvoga lektorata hrvatskoga jezika i književnosti u Turskoj na Sveučilištu u Istanbulu

Ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs i rektor Sveučilišta u Istanbulu Mahmut Ak potpisali su 14. studenoga 2022. godine u Zagrebu Memorandum o razumijevanju između MZO RH i Sveučilišta u Istanbulu s namjerom otvaranja lektorata za hrvatski jezik i književnost u Istanbulu. Ponosni smo što će se hrvatski jezik uskoro izučavati na najstarijemu turskom sveučilištu te se nadamo da će otvaranje lektorata doprinijeti jačanju međusobne suradnje između dviju zemalja.

Povodom potpisivanja memoranduma o razumijevanju, rektor Sveučilišta u Istanbulu Mahmut Ak boravio je u Zagrebu gdje se sastao s novim rektorom Sveučilišta u Zagrebu Stjepanom Lakušićem i s dekanom Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Domagojem Tončinićem te s nastavnicima i studentima na Katedri za turkologiju pri Filozofskom fakultetu.

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu Ivana Zerec je povodom posjeta istaknula kako je akademska suradnja odličan način povezivanja dviju država te da je želja za učenjem jezika i kulture jednoga naroda jasan znak prijateljstva i naklonosti.

Na svim je susretima iskazana nada u jačanje akademske i znanstvene suradnje, kao i u intenziviranje studentskih razmjena.



Pisane vijesti