Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Drugi dan službenog posjeta ministra Grlića Radmana Svetoj Stolici

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u četvrtak, 10. studenoga 2022. godine, u Vatikanu s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom tijekom drugog dana službenog posjeta Svetoj Stolici.

Sastanak se nadovezuje na službeni posjet državnog tajnika Parolina Republici Hrvatskoj u svibnju ove godine, kada je svečano obilježena 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa te 25. obljetnica ratifikacije bilateralnih sporazuma između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Obje strane izrazile su zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima te aktivnom i intenzivnom suradnjom.

Ministar Grlić Radman i državni tajnik Parolin dotaknuli su se aktualnih vanjskopolitičkih tema, poput rata u Ukrajini i situacije u jugoistočnoj Europi. „Pomno pratimo poruke i nastojanja Svetog Oca, pape Franje, da se zaustavi ruska invazija i brutalnost rata te iznimno cijenimo njegove snažne pozive na uspostavljanje mira“, rekao je ministar. Dodao je da će Republika Hrvatska nastaviti pružati potporu Ukrajini koliko god to bude potrebno.

Vezano uz situaciju u jugoistočnoj Europi, ministar je istaknuo kako Hrvatska nastavlja snažno podupirati istinske europske aspiracije zemalja u svom susjedstvu te da pozdravlja preporuku Europske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji. Dodao je kako je upravo stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine ključna za stabilnost regije općenito te da je europska Bosna i Hercegovina ona u kojoj je osiguran pravedan izborni proces i jednaka zastupljenost svih triju konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti.

Među temama razgovora bila je i zaštita kršćana koji su u mnogim dijelovima svijeta i dalje ugrožena skupina, te sloboda vjeroispovijesti. Ministar Grlić Radman i saborska zastupnica Marijana Petir u ovom kontekstu su izdvojili uspješni rad Međunarodnog saveza za promicanje vjerskih sloboda i uvjerenja (IRFBA), multinacionalne platforme za zaštitu i unaprjeđenje slobode vjeroispovijesti, među čijim je osnivačima i Republika Hrvatska.

Uz susret s državnim tajnikom Parolinom, ministar Grlić Radman je tijekom drugog dana službenog posjeta Svetoj Stolici nazočio svetoj misi za Domovinu i hrvatski narod u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Posjetio je i Papinski hrvatski Zavod svetog Jeronima u Rimu, gdje se susreo s rektorom, velečasnim Markom Đurinom, svećenicima na studiju u Rimu te hrvatskom zajednicom. Rektor Đurin predstavio je rad Zavoda te prikazao njegovu povijesnu važnost i vrijednost za čitav hrvatski narod i sve hrvatske hodočasnike u Rimu.

Pisane vijesti