Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Nacrt zakona o organizaciji tržišta vina u BiH

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je nacrt Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH u cilju rješavanja ključnih problema u sektoru vinarstva i vinogradarstva u Bosni i Hercegovini. Resorni ministar Staša Košarac istaknuo je kako je utvrđivanje i usklađivanje predloženog teksta zakona bilo u suradnji i punoj koordinaciji s predstavnicima nadležnih entitetskih institucija, te vinarima i vinogradarima iz entiteta Federacija BiH i Republika Srpska.
Novi zakon trebao bi urediti tržište vina u Bosni i Hercegovini prema standardima Europske unije, te omogućiti bolji pristup međunarodnom tržištu proizvođačima iz Bosne i Hercegovine. Europska komisija odredila je studeni 2024. godine kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u Bosni i Hercegovini u području vina i vinogradarstva s EU standardima.
U Bosni i Hercegovini godišnje se proizvede oko 18 milijuna litara vina, a trenutna površina pod vinovom lozom iznosi oko 3.600 hektara, od čega je u entitetu Republika Srpska 600 hektara i gdje je registrirano 38 proizvođača vina, a u entitetu Federacija BiH površina od 3.000 hektara i 50 registriranih proizvođača vina. U Brčko Distriktu registrirana su dva proizvođača vina.

Pisane vijesti