Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Kina objavila mjere za promicanje stranih ulaganja - fokus na proizvodnju

Kina će nastaviti s provedbom politika za poticanje gospodarskog oporavka i rasta, s ciljem stabilizacije gospodarstva te uložiti dodatne napore kako bi dosljednom provedbom politika održala stabilnost zapošljavanja i cijena te osigurala bolje gospodarske pokazatelje u četvrtom kvartalu godine, kazao je nakon održanog Kongresa premijer Li Keqiang. S tim ciljem, Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) NR Kine i MOFCOM objavili su i niz mjera za olakšavanje stranih ulaganja u zemlji, s fokusom na proizvodni sektor. U dokumentu se navodi kako će se optimizirati investicijsko okruženje zemlje i produbiti provedba negativnog popisa za strana ulaganja, s ciljem preobrazbe politike otvaranja u konkretne projekte. Kina će stoga poticati izravna strana ulaganja u modernu logistiku i inovacije te primjenu nove tehnologije s niskim udjelom ugljika, poticat će strane tvrtke na uspostavu centara za istraživanje i razvoj u Kini i izgradnju naprednih proizvodnih industrijskih klastera te poboljšati strukturu i opseg stranih ulaganja, usmjeravanjem stranih ulagača na područja poput znanstveno-tehnoloških inovacija, na postizanje ugljične neutralnosti, kao i na područja industrijskog razvoja središnjih, zapadnih i sjeveroistočnih kineskih regija.
Prema službenim podacima MOFCOM-a, izravna strana ulaganja u maticu Kinu porasla su u prvih devet mjeseci ove godine 18,9 posto na godišnjoj razini (u USD), premašivši 155,3 milijarde USD. Izravna strana ulaganja u visokotehnološku proizvodnju porasla su pak za 43,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su ona u sektoru usluga visoke tehnologije porasla za 31 posto na godišnjoj razini.
Kina je ujedno ažurirala Katalog industrija za usmjeravanje stranih ulaganja, otvarajući više sektora za strana ulaganja, koji uključuje 1474 stavke, s 239 novo dodanih i 167 već postojećih, ali izmijenjenih stavki. Novi katalog stupa na snagu 1. siječnja 2023. NDRC smatra kako prošireni katalog predstavlja značajan korak za Kinu u unaprjeđenju otvaranja na visokoj razini, stabiliziranju stranih ulaganja i optimiziranju struktura stranih ulaganja.

Pisane vijesti