Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održan Dan Hrvata u Mađarskoj, Martinci

U Martincima, mađarskom dijelu Podravine, održan je 5. studenoga 2022. godine državni Dan Hrvata, središnji događaj Hrvata u Mađarskoj kojega tradicionalno organiziraju Hrvatska državna samouprava i Savez Hrvata u Mađarskoj.

Uz brojne Hrvate iz svih dijelova Mađarske, te domaćine - predsjednika Hrvatske državne samouprave Ivana Gugana, predsjednika Saveza Hrvata u Mađarskoj Josu Osztrogonca i glasnogovornika Hrvata u mađarskom Parlamentu Jozu Solgu, svečanom događaju pribivali su u svojstvu izaslanika Predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Mladen Andrlić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj sa suradnicima, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske prof. Vanda Babić Galić, biskup požeški monsinjor Antun Škvorčević, generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat sa suradnicima, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos.

Dan Hrvata započeo je svetom misom koju je u koncelebraciji s hrvatskim svećenicima iz Mađarske predvodio biskup požeški monsinjor Antun Škvorčević, a svečanost uz bogati kulturni program mađarskih Podravaca održana je potom u Hrvatskom kulturnom i sportskom centru Josip Gujaš Džuretin u Martincima.

Tom prigodom uručene su i godišnje nagrade Hrvatske državne samouprave. Veleposlanik Mladen Andrlić, kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, uručio je visoka odlikovanja i povelje Predsjednika Republike Hrvatske, i to: Josi Osztrogoncu odlikovanje Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića, za izniman doprinos u promicanju i razvoju učenja hrvatskog jezika u Mađarskoj, te uspješno razvijanje prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Mađarske; Ferencu Andrásu Kalmáru odlikovanje Redom hrvatskog pletera, za osobit doprinos u promicanju hrvatske baštine, kulture i obrazovanja, te zaštitu i dobrobit hrvatske manjine u Mađarskoj; Povelje Republike Hrvatske za izniman dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika i kulture, te u očuvanju hrvatskog identiteta u Mađarskoj neprofitnoj organizaciji 'Croatica' i tjedniku 'Hrvatski glasnik'.
 
Fotografije: Bernadett Blazsetin MCC i VRH

Pisane vijesti