Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Fuchs na WB Summitu 2022 u Prištini

Ministar Fuchs  boravio je u Prištini 24. i 25. listopada kao jedan od glavnih govornika na Western Balkans Summit 2022 „Building bridges for peace, prosperity and solidarity“ (The Economist) te je sudjelovao na radnoj večeri koju je organizirao predsjednik Vlade RKS Albin Kurti, također se sastao i s prvim potpredsjednikom Vlade RKS Besnikom Bislimijem, a tijekom posjeta Prištini prisustvovao je potpisivanju MoU između CARNET-a i KREN-a te je zajedno sa suradnicima posjetio Janjevo.

Sporazum o suradnji između Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i nacionalne akademskom i istraživačke mreže Kosova – KREN omogućit će  razmjenu znanja i iskustava te transfer najboljih praksi i omogućiti kvalitetnu uspostavu nacionalne akademske i istraživačke mreže Kosova. Sporazum su u VRH Priština i nazočnosti ministra Fuchsa potpisali Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a i Agim Kukaj, voditelj Projekta KODE i direktor Odjela za poštanske komunikacije, telekomunikacije i informacijske tehnologije u Ministarstvu ekonomije, u čijoj je nadležnosti uspostava KREN-a.

Ministar Fuchs je prvog dana posjeta sa suradnicima posjetio Janjevo gdje je s župnikom Palićem razgovarao o mogućnostima izvođenja nastave hrvatskog jezika za učenike osnovne i srednje škole.

U utorak, 25. listopada, ministar Fuchs se sastao s prvim potpredsjednikom Vlade RKS Besnikom Bislimijem koji ga je izvijestio o reformama u obrazovnom sektoru Kosova te o stanju u opskrbi energijom. Također, ministar Fuchs bio je glavni govornik na jednom od panela na Western Balkans Summit 2022 „Building bridges for peace, prosperity and solidarity“ na kojem je, zajedno s ministrom informatičkog društva i administracije Sjeverne Makedonije A. Alitijem, ministrom gospodarstva SMK Kreshnikom Bekteshijem, zamjenicom ministrice obrazovanje, znanosti, tehnologije i inovacija KS Edonom Maloku Berdyna govorio o tome može li ZB biti europski digital hub, kako iskoristiti potencijal ZB kroz tehnologiju te kako financirati održive start-upove.

Pisane vijesti