Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Svečano potpisan Sporazum o bratimljenju Malog Lošinja i Bodruma

U turskom gradu Bodrumu, u dvorcu izgrađenom u 15.om stoljeću, svečano je potpisan sporazum o bratimljenju dvaju gradova, turskog Bodruma i hrvatskog Malog Lošinja za što su ranije dali suglasnost Ministarstvo kulture i turizma Turske kao i Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja.

Svečanom potpisivanju sporazuma nazočili su gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i direktor Turističke zajednice Dalibor Cvitković ispred Malog Lošinja, gradonačelnik Bodruma Ahmet Aras sa suradnicima te generalna konzulica Republike Hrvatske u Turskoj Ivana Zerec na čiju inicijativu se i pokrenuo postupak bratimljenja.

Svi su oni izrazili veliko zadovoljstvo ovim povezivanjem dvaju gradova koji imaju puno sličnosti: oba se nalaze na moru, imaju iznimnu kulturno povijesnu baštinu, razvijen turizam i zelenu ekonomiju.

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Turskoj Ivana Zerec izjavila je kako gradska lokalna diplomacija postaje sve važnija. „Upravo građani znaju što im je najvažnije za svakodnevni život i mogu izravno doprinijeti ovakvoj suradnji. Sporazum o pobratimljenim gradovima može biti dugotrajna vrsta prijateljstva dviju zemalja temeljena na konkretnim projektima. Dugu suradnju želim Bodrumu i Malom Lošinju!"

Potpisanim sporazumom definirana su područja kojima će se posvetiti posebna pažnja u daljnjim aktivnostima, a to su EU projekti, trgovina, urbanizam, okoliš, poljoprivreda, kultura, obrazovanje, zdravstvo, turizam, te suradnja upravnih organizacija.

"Današnje potpisivanje sporazuma vidimo kao sjajnu priliku da razmjenom iskustava i zajedničkom suradnjom radimo na održivom razvoju, zaštiti okoliša, korištenju obnovljivih izvora energije, te razvoju projekata pametnih gradova. Također, radujemo se suradnji na projektima na području turizma, kulture, zdravstva te obrazovanja koje ćemo nastaviti zajedničkim snagama razvijati na dobrobit svih naših sugrađana." izjavila je malološinjska gradonačelnica Ana Kučić prilikom potpisivanja Sporazuma.

Gradonačelnik Bodruma Ahmet Aras izjavio je "Jako smo sretni što smo potpisali sporazum o bratimljenju s prekrasnim gradom Malim Lošinjem koji sam imao priliku posjetiti 2019. godine tijekom konferencije Global Green destinations days kojoj je Lošinj bio domaćin. Bio sam impresioniran ljepotom otoka i načinom na koji vaši građani brinu o prirodnim resursima i gospodarenju otpadom. Održivost može biti temelj naše suradnje kao i suradnje u različitim područjima od kulture do trgovine te energetike i zaštite okoliša. Hrvatska je članica EU, a Turska je zemlja kandidat. Zajedno možemo aplicirati na EU fondove i realizirati projekte od obostranog interesa."

Lošinjska delegacija boravi u Bodrumu ovaj tjedan, nakon što je 2019. na Lošinju boravio gradonačelnik Bodruma Ahmet Aras, a 2021. godine Lošinj je posjetila i delegacija iz Bodruma.
 

Pisane vijesti