Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpora jedinstvu, solidarnosti i snažnijoj regionalnoj suradnji država članica SEI-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je četvrtak, 22. rujna 2022. godine na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) na marginama 77. zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Na sastanku su ministri razmjenili mišljenja o daljnjem pružanju potpore Ukrajini, načinima prevladavanja energetske krize i prekida lanaca opskrbe hranom te jačem doprinosu ovog regionalnog foruma euro-integracijskoj agendi, s obzirom na nedavno dobiveni kandidacijski status Ukrajine i Moldove.

Ministar Grlić Radman istaknuo je potrebu za jedinstvom, solidarnošću i snažnijom regionalnom suradnjom država SEI-a, kako u pružanju potpore i humanitarne pomoći Ukrajini, tako i u nalaženju rješenja za sigurnost opskrbe i stabilizaciju cijena energenata i hrane.

„Hrvatska je iskazala solidarnost s Ukrajinom pružajući razne vrste pomoći, a do početka rujna pružili smo utočište za oko 20 tisuća izbjeglica“, rekao je ministar i istaknuo važnost ustajnosti u nastavku pružanja pomoći.  Vezano uz energetsku krizu, ministar je govorio o sve većem značaju za opskrbu plinom projekata LNG terminala na Krku i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) te istaknuo važnost položaja Hrvatske pri razvoju koridora solidarnosti za prijevoz žitarica iz Ukrajine preko luka u Jadranskom moru, s obzirom na neizvjesno sigurnosno stanje u crnomorskim lukama.

„Hrvatska daje čvrstu potporu želji za članstvom u Europskoj uniji svim državama Zapadnog Balkana te Ukrajini i Moldovi kao članicama SEI-a koje su nedavno dobile kandidacijski status“, zaključio je ministar.

Ministar će danas, također, sudjelovati i na ministarskom sastanku Međunarodnog partnerstva za informiranje i demokraciju, zajedno s ministrima država potpisnica Partnerstva za informiranje i demokraciju. Partnerstvo je na pokrenuto 2019. godine na inicijativu Reportera bez granica (RSF) i drugih deset neovisnih organizacija civilnog društva s ciljem promicanja slobode mišljenja i izražavanja.

Pisane vijesti