Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Međunarodni poredak utemeljen na pravilima i multilateralizam kao odgovor na goruća svjetska pitanja

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 19. rujna 2022. godine, na sastanku o održivosti, suradnji i miru pod okriljem Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u New Yorku.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim vanjskopolitičkim temama poput ruske invazije na Ukrajinu, važnosti multilateralizma i očuvanja međunarodnog pravnog poretka. „Rat u Ukrajini snažno je utjecao na trenutačno stanje u svijetu, prouzročivši energetsku nesigurnost, nesigurnost hrane i inflaciju. Sve navedeno nadovezalo se na već postojeću klimatsku krizu i pandemiju COVID-19, znatno pojačavajući rizik od društvenih nemira i političke destabilizacije“, rekao je u svom izlaganju ministar, naglasivši potrebu za zajedništvom i solidarnošću u današnjim vremenima velike nepredvidljivosti.

Osvrnuo se i na važnost očuvanja međunarodnog poretka temeljenog na pravilima te multilateralizma kao odgovora na goruća svjetska pitanja. „Kao članica Europske unije i NATO-a, Hrvatska ima puno povjerenje u multilateralizam. Vjerujemo da je to jedini put koji ima potencijal za ostvarenje mira, stabilnosti i ravnoteže u svijetu. Također, moramo usmjeriti sve napore prema očuvanju UN-a, njegove Povelje i tijela. Središnji dio međunarodnog poretka je međunarodno pravo, uključujući Povelju UN-a, kao i poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država članica. Moramo pronalaziti mirna rješenja sukoba u skladu s međunarodnim pravom“, rekao je.

Istaknuo je kako je rat u Ukrajini doveo u pitanje globalni gospodarski oporavak te donio za sobom prijetnju prelijevanja na sigurnosno osjetljiva područja, poput jugoistočne Europe. „Kako bi se spriječilo prelijevanje sukoba iz Ukrajine potrebna je veća pozornost i jači angažman međunarodne zajednice u regiji. Posebno ističemo situaciju u Bosni i Hercegovini, u kojoj se približavaju izbori bez prijeko potrebne izborne reforme koja bi osigurala pravedan izborni proces i stabilizaciju stanja u zemlji“, istaknuo je.

Ministar se susreo s administratorom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Achimom Steinerom, s kojim je također razgovarao o destabilizacijskom učinku ruske agresije na Ukrajinu, kao i o situaciji u jugoistočnoj Europi. Ministar je, također, nazočio otvaranju sastanka na vrhu o transformaciji obrazovanja.

Pisane vijesti