Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Službeni posjet ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana Litvi

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u petak, 7. listopada 2022., u službenom posjetu Republici Litvi, gdje se susreo s ministrom vanjskih poslova Gabrieliusom Landsbergisom. Ministri vanjskih poslova razgovarali su o načinima jačanja potpore Ukrajini, situaciji na Zapadnom Balkanu, odnosu EU i Kine te bilateralnoj suradnji. Tijekom susreta ministri vanjskih poslova razgovarali su i o načinima daljnjeg jačanja suradnje dviju zemalja u okviru NATO-a. Ministar Landsbergis je pozdravio odluku Hrvatske da 2023. pošalje vojni kontingent u sastav NATO-ove bojne pojačane prednje prisutnosti u Litvi te je zahvalio na doprinosu Hrvatske sigurnosti baltičke regije. Osim toga, ministri vanjskih poslova pozdravili su kvalitetnu bilateralnu suradnju, jačanje obrazovnih, znanstvenih i gospodarskih veza između dviju zemalja.

Litva je čestitala Hrvatskoj na skorom članstvu u eurozoni i zaželjela joj nesmetan ulazak u schengenski prostor, kao i uspješan ulazak u OECD.

Tijekom boravka u Litvi, ministar Grlić Radman susreo se, također, s predsjednicom litavskog parlamenta Viktorijom Čmilyte-Nielsen te ministrom obrane Arvydasom Anušauskasom.

Pisane vijesti