Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Europska unija mora biti ustrajna u sankcijama i odlučna u suprotstavljanju ruskoj agresiji na Ukrajinu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 4. listopada 2022. godine, na Varšavskom sigurnosnom forumu na panel raspravama o odgovoru Europske unije na rusku agresiju na Ukrajinu te o budućnosti procesa proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana.
 
Na panel raspravi zajedno s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, češkim kolegom Janom Lipavskim te poljskim ministrom za Europu Konradom Szymanskim, ministar Grlić Radman je istaknuo kako je ruska agresija dodatno zbližila sve države članice Europske unije te je važno zadržati trenutačnu razinu solidarnosti s Ukrajinom. „Moramo biti ustrajni u sankcijama i nastaviti podupirati i pomagati Ukrajini“, dodao je ministar. Istaknuo je kako će dodatni izazovi u odgovoru na agresiju biti sigurnost hrane, opskrba energijom te suprotstavljanje ruskom narativu o ratu. 
 
Govoreći o procesu proširenja Europske unije, ministar je izdvojio otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kao jasnu demonstraciju nedvosmislene potpore EU-a europskoj perspektivi zapadnog Balkana. „Otvaranje pristupnih pregovora s tim zemljama otklonilo je sve sumnje o novom zastoju u procesu proširenja EU-a. To je i snažan pokazatelj za ostale zemlje u regiji da se reforme isplate i da napori donose rezultate“, rekao je.
 
Također je istaknuo kako bi EU trebala preuzeti aktivniju ulogu u rješavanju ključnih pitanja regije poput stabilizacije političke situacije u Bosni i Hercegovini i normalizacije odnosa Srbije i Kosova. 
 
„Buduće članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU-u je u istinskom političkom, sigurnosnom i gospodarskom interesu Unije. Proširenje je uvijek davalo veliki doprinos europskom projektu i potrebno je nastaviti s više odlučnosti. Istodobno, zemlje zapadnog Balkana moraju dati sve od sebe kako bi olakšale naše odluke. To uključuje prijeko potrebne reforme, posebno u ključnim područjima kao što su vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, sigurnost i demokratizacija institucija“, rekao je zaključno ministar.
 
Odgovarajući na pitanja o izborima u BiH ministar je govorio o ustavnoj strukturi daytonske BiH i njenom kompleksnom multinacionalnom i multireligijskom karakteru kazavši kako je odluka Visokog predstavnika Schmidta bila pravodobna i potrebna te će nedvojbeno pridonijeti stabilnosti i boljoj institucionalnoj funkcionalnosti BiH.

Pisane vijesti