Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Studijski posjet Službe za prijenos znanja MVEP-a i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU francuskim institucijama

U organizaciji Službe za prijenos znanja MVEP-a i Veleposlanstva Francuske Republike u RH od 26. do 29. rujna 2022. održan je studijski posjet francuskim institucijama koje se bave koordinacijom i provedbom twinning projekata i projekata tehničke pomoći. Uz Službu za prijenos znanja, u posjetu Parizu su sudjelovale i djelatnice Ureda za Twinning Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU). Program je obuhvatio posjet sljedećim institucijama: Nacionalnom institutu za javnu upravu - INSP (Institut national du Service Public) zaduženom za međunarodne programe usavršavanja državne administracije, Glavnom Tajništvu za EU poslove (SGAE), u kojem djeluje Nacionalna kontakt točka za Twinning instrument te Expertise France – agenciji za međunarodnu tehničku suradnju, koja je zadužena za osmišljavanje i provedbu twinning projekata i projekata tehničke pomoći.
Ovaj tip suradnje dio je Sporazuma o strateškom partnerstvu između Republike Hrvatske i Francuske Republike iz 2021. godine. Poseban element partnerstva je i jačanje administrativne suradnje te u tom smislu razmjena iskustva i dobre prakse kao i produbljivanje partnerstva s jednom od najkompetentnijih članica EU. Naglasak ovog posjeta bio je  na zajedničkom djelovanju RH i Francuske u korist jačanja stabilnosti jugoistočne Europe i podržavanja europske perspektive zemalja regije, u kojoj je Republika Hrvatska najprisutnija kada je riječ o twinning instrumentu.
Tijekom posjeta razmijenjena su praktična iskustva u području prijave i provedbe twinning projekata i projekata tehničke pomoći EU te je dogovoreno jačanje suradnje u zemljama jugoistočne Europe, ali i u području Sjeverne Afrike.

Ostale vijesti