Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održan sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva EU u Bruxellesu

U Bruxellesu je u ponedjeljak, 26. rujna 2022. održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodila ministrica Marija Vučković. Europsku komisiju predstavljali su Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, te Janusz Wojciechowski, povjerenik za poljoprivredu.

Ministri su u jutarnjem dijelu sastanka razmijenili mišljenja o upravljanju ribljim stokovima koji se dijele s Ujedinjenim Kraljevstvom, kao i o godišnjim savjetovanjima EU-Norveška i obalnim državama za 2023. godinu. Potom je nakon prezentacije Komisije održana rasprava o budućnosti stoka europske jegulje.  
 
Za Hrvatsku je od velikog interesa bila točka o reviziji Direktive o industrijskim emisijama, s posebnim naglaskom na njezine poljoprivredne aspekte. „Komisija predlaže proširenje opsega primjene što za poljoprivredu predstavlja određene izazove. Slažemo se da svi trebaju dati svoj doprinos zaštiti okoliša i klime, ali želimo da ta tranzicija za poljoprivredne proizvođače bude poštena, s pravednom raspodjelom oterećenja i bez pretjeranog administrativnog povećanja. Predloženi prag od 150 uvjetnih grla svrstava naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva uz rame s industrijom, a to nije ni pravedno ni realno. Spremni smo na dijalog kako bi se pronašlo najpovoljnije rješenje.“ – izjavila je ministrica Marija Vučković u Bruxellesu.
 
Austrijsko izaslanstvo, uz potporu hrvatskog, finskog, mađarskog, latvijskog, rumunjskog i slovačkog izaslanstva, izvijestilo je Vijeće o rastućoj populaciji grabežljivaca u Europi i izazovu koji to predstavlja za ruralna područja.
 
Ministri su raspravljali o trenutnim pravilima označavanja hrane, uključujući označavanje nutritivne vrijednosti i moguću potrebu poboljšanja. Ministrica Vučković tom je prilikom naglasila potrebu zajedničkog EU rješenja kako bi potrošači bili primjereno informirani i educirani.
 
U popodnevnom dijelu sastanka Vijeća, Poljska je ispred skupine država iznijela zabrinutosti u vezi s procjenom učinka prijedloga Uredbe o održivoj uporabi pesticida. Hrvatska je ponovila svoju posvećenost cilju smanjivanja rizika i učinaka pesticida na zdravlje ljudi i okoliš, ali istovremeno dijeli dio zabrinutosti vezanih uz napravljenu procjenu učinka. U skladu s tim, istaknula je kako je potrebno pronaći održiva rješenja koja moraju uzeti u obzir i prehrambenu sigurnost Europske unije, paralelno s postizanjem nulte stope onečišćenja zraka, vode i tla.  
 
U prisustvu ukrajinskog ministra poljoprivrede Mykole Solskyija ministri su raspravljali o situaciji u Ukrajini u pogledu poljoprivredne proizvodnje i logistike, kao i provedbi prometnih ruta prema EU i izvan nje. Hrvatska je naglasila nužnost nastavka rada na koridorima solidarnosti ističući mogućnosti koje pruža povezivanje Luke Rijeka s EU željezničkim koridorima. Istaknula je da je po pitanju ublažavanja posljedica enormnog porasta cijene energenata i štetnih posljedica suše, Vlada RH nedavno usvojila paket pomoći za poljoprivrednike.
 
Litva je predstavila inicijativu o mogućem produljenju Privremenog kriznog okvira za mjere državne potpore u sektoru poljoprivrede zbog posljedica agresije Rusije na Ukrajinu kojoj se Hrvatska pridružila.

Pisane vijesti