Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Župan Brodsko-posavske županije g. Danijel Marušić u službenom posjetu Gradu Podgorici - otvaraju se nove mogućnosti za daljnju prekograničnu suradnju kroz programe EU

U Glavnom gradu Podgorici, održan je 21. rujna 2022. godine, sastanak izaslanstva Brodsko-posavske županije, na čelu sa županom dr.sc. Danijelom Marušićem dr.med.vet. i izaslanstva Grada Podgorice na čelu s predsjednikom Skupštine Grada, dr. Đorđe Suhihom, na temu potencijalnih projekata kroz Program prekogranične suradnje HR-BiH-CG 2021.-2027.
Uz župana Brodsko-posavske županije, mogućnosti suradnje predstavili su ravnatelj Centra za razvoj Brodsko-posavske županije Damir Mirković, dipl.eoc. sa suradnicima i ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“, doc. prim. dr. sc. Josip Samardžić dr.med., sa značajnim iskustvima u provođenju sličnih projekata iz područja zdravstva.
Centar za razvoj Brodsko-posavske županije, kao nositelj projekta, u suradnji s Asocijacijom Poslovnih žena Crne Gore i drugim institucijama uspješno je proveo prekogranični projekt Stronger Together - Product Development and Internationalization (Zajedno jači - razvoj proizvoda i internacionalizacija) financiran iz 1. Poziva  Interreg IPA CBC CRO-BiH-MNE programa. Projekt ukupne vrijednosti 979.309,91 EU, od čega je 831.434,09 EUR sufinancirano iz EU, provodio se od 1. studenoga 2017. do 31. siječnja 2020. godine na području središnje Hrvatske i Dalmacije, središnje i južne Crne Gore i sjeverne Bosne i Hercegovine.
Uspješnost provedenog projekta činila je zdravi temelj za produbljivanje suradnje i ostvarivanje ovoga posjeta, s ciljem pronalaženja novih projekata koji će dodatno ojačati suradnju između Republike Hrvatske i Crne Gore.
Novi program prekogranične suradnje 2021.-2027. s planiranim proračunom od 117.685.699,00 EUR EU sredstava, predstavlja priliku za učvršćivanje i uspostavljanje novih partnerstava s ciljem unaprijeđena kvalitete života kroz: pametna ulaganja u istraživanje, inovacije i konkurentno poduzetništvo; zelena ulaganja u zaštitu okoliša i učinkovito upravljanje rizicima, dostupne i otporne zdravstvene usluge te održivi i uključivi turizam i kulturu.
Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, mr.sc. Veselko Grubišić podržao je dosadašnju suradnju te istaknuo važnost budućih projekata, koji čine dio sveukupne pomoći i podrške Republike Hrvatske na putu Crne Gore prema Europskoj uniji.

Pisane vijesti