Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pogreb kraljice Elizabete II

Predsjednik Republike Zoran Milanović prisustvovao je u ime Republike Hrvatske državnom pogrebu britanske kraljice Elizabete II u Londonu. Uz predsjednika Milanovića posljednjem ispraćaju je nazočila i supruga prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović.

Državni sprovod održan je u Westminsterskoj opatiji uz dvije tisuće gostiju, među kojima je bio i iznimno veliki broj svjetskih lidera i monarha te članova europskih i svjetskih kraljevskih obitelji.

Ujedinjena Kraljevina oprostila se od svoje najdugovječnije vladarice s dvije minute šutnje kojima je zaključen veličanstven obred.

Nakon obreda u opatiji održana je svečana procesija, a kralj Charles III i kraljevska obitelj hodali su iza kraljičinog lijesa.

Kraljica Elizabeta II. preminula je 8. rujna 2022. u dvorcu Balmoral nakon 70 godina vladavine, a pokopana je sinoć u kapelici svetog Jurja pored dvorca Windsor.

U Ujedinjenoj Kraljevini jučer je bio proglašen neradni dan kako bi brojni Britanci iz svih krajeva zemlje mogli pratiti posljednji ispraćaj u Londonu ili na TV ekranima. Procjenjuje se da je više od 4 milijarde gledatelja u cijelom svijetu izravno pratilo jučerašnji ispraćaj.

Fotografije: Reuters

Pisane vijesti