Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatsko partnerstvo na Rođendanu Hamburške luke

U Hamburgu će u petak, 16. rujna 2022. godine, svečano započeti Rođendan Hamburške luke, događanje koje tijekom tri dana svake godine posjeti više od 1,5 milijuna posjetitelja, a čija je zemlja-partner po prvi puta Hrvatska.

Ove godine manifestacija se održava od 16. do 18. rujna te se obilježava 833. obljetnica od osnutka luke Hamburg. Na Kehrwiederspitze, na kojoj se nalazi hrvatski festivalski teren, u neposrednoj blizini Elbfilharmonije, jedne od najpoznatijih znamenitosti Hamburga, predstavit će se hrvatski sadržaji od 16. do 18. rujna. Kako na pozornici tako i u brojnim paviljonima gosti hrvatskog festivala moći će slušati hrvatsku glazbu, uživati u hrvatskim nošnjama i plesovima, kušati hrvatska vina i specijalitete te informirati se o hrvatskoj turističkoj ponudi. Osim hrvatskog festivala gosti će moći posjetiti više od 300 brodova koji će u petak i u nedjelju ploviti na rijeci Elbi.

Trodnevnu manifestaciju službeno će otvoriti veleposlanik Gordan Bakota zajedno s domaćinom manifestacije, senatorom za gospodarstvo Michaelom Westhagemannom. Ovogodišnje hrvatsko partnerstvo na događanju potaknuo je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Hamburgu na čelu s generalnim konzulom Kristijanom Tušekom.

Jedan od glavnih partnera Hrvatskog festivala u Hamburgu je Hrvatska turistička zajednica, koja je prepoznala promotivne potencijale hrvatskog nastupa na toj najvećoj maritimskoj manifestaciji na sjeveru Njemačke. Tijekom aktualne sezone Hrvatsku je posjetilo više od 15 milijuna turista, a samo iz Njemačke je doputovalo više od 3 milijuna gostiju. Stoga je Njemačka i dalje najvažnije emitivno tržište za hrvatski turizam, a sjever Njemačke je posebno zanimljiv zbog brojnih ljubitelja pomorskih sadržaja.

Dan otvorenja u petak, 16. rujna, počinje međunarodnom i ekumenskom pobožnošću u baroknoj crkvi sv. Mihaela koju će predvoditi voditelj Hrvatske katoličke misije u Hamburgu pater Anto Bobaš. Nakon ekumenske pobožnosti, povorka predvođena hrvatskim folklornim društvom HKD Napredak i HKZ Croatia Hamburg uputit će se do jedrenjaka Rickmer Rickmers. Na hrvatskom dijelu festivala sudjeluju brojni hrvatski glazbenici iz Hamburga. Svi sudionici hrvatskog predstavljanja na festivalu pokazali su veliku spremnost i želju za sudjelovanjem i predstavljanjem hrvatske kulture i običaja.
 

https://www.hamburg.de/hafengeburtstag/laenderpartner/12272416/laenderpartner/

https://www.hamburg.de/hafengeburtstag/buehnen-programm/16484044/kroatien-buehne/



Pisane vijesti