Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Upis djece na Hrvatsku nastavu u Varšavi do 17. rujna

U organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Varšavi, već jedanaestu godinu za redom započinje školska godina Hrvatske nastave u Varšavi. Poljska je jedna od 21 države svijeta u kojoj se trenutno organizira formalna nastava za djecu hrvatskih iseljenika.

Hrvatska nastava u Varšavi namijenjena je djeci školske dobi koja žele stjecati znanja o hrvatskoj kulturi, umjetnosti, tradiciji, povijesti i geografiji, a na hrvatskom jeziku. Najmlađi polaznici Hrvatske nastave u Varšavi uče čitati i pisati hrvatske riječi, a stariji uzrasti i djela hrvatskih književnika. Nastavne teme su raznolike: od klasične, preko tematske i projektne, do one kreativne. U sklopu nastave, gledaju se hrvatski dječji filmovi i pjevaju hrvatske pjesme. Dodatna vrijednost nastave na hrvatskom jeziku leži u povezivanju djece i roditelja koji imaju nešto zajedničko s Hrvatskom, a žive u međusobnoj blizini. Kroz druženje, zajedničko rješavanje zadataka i igru djeca pobliže upoznaju hrvatski jezik i kulturu, te stvaraju međusobna poznanstva u sklopu hrvatske zajednice.

Pozivamo roditelje djece školske dobi koji imaju mogućnost, tj. žive na području Varšave i okolice, na upis djece u novu školsku godinu 2022./'23. Upisi traju do subote, 17. rujna, a s nastavom započinjemo već ovu subotu - 10. rujna. Učenici su po upisu podijeljeni u jednu od tri skupine, ovisno o dobi te stupnju poznavanja čitanja i pisanja na hrvatskom jeziku. Nastava se za sve tri skupine odvija u prijepodnevnim satima subotama - svaka skupina po dva školska sata. Mjesto održavanja nastave su prostorije Služevskog doma kulture (ul. Bacha 15) u varšavskom naselju Mokotów. Sama nastava je za učenike besplatna, a za prostor u spomenutom domu kulture roditelji na kraju svakog polugodišta skupljaju relativno simboličnu donaciju.

Sa svim pitanjima o školi te za prijavu (upis) na nastavu javite se voditelju nastave i učitelju Denisu Ceriću na email: hn.varsava@gmail.com.

Ukoliko poznajete osobe kojima bi ove informacije bile interesantne, molimo da ih obavijestite/ proslijedite ovu obavijest.

Svim učenicima (i roditeljima) sretna nova školska godina!

Pisane vijesti