Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Tjedan hrvatske glazbe u Rumunjskoj

Od 26. do 29. kolovoza ove godine održan je drugi po redu Tjedan hrvatske glazbe u Rumunjskoj, u gradu Braşovu. Hrvatska se Braşovu predstavila muzičarima scene klasike te etno i etno-jazz glazbe. Nastupili su Cinkuši, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Hojsak & Novosel feat. Spassov i na završnoj večeri Zagrebački kvartet.
Izvođači su se predstavili kroz izvedbe klasične i suvremenu etno glazbu  i jazz glazbu protkanu etno motivima što je bilo posebno interesantno rumunjskoj publici.
Drugo izdanje Tjedna hrvatske glazbe ove godine se odvijalo u znaku 30. obljetnice obilježavanja uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Rumunjske te je bilo dobro posjećeno od strane rumunjske publike.
Organizatori Tjedna hrvatske glazbe su Platform Music&More i Filharmonija Braşov a potporu održavanju dalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je bilo predstavljeno kroz Veleposlanstvo u Bukureštu i Grad Zagreb.
Veleposlanica Marija Kapitanović je sudjelovala na završnoj večeri, koncertu Zagrebačkog kvarteta koji se održao u najvećoj gotičkoj crkvi u Rumunjskoj Crnoj Crkvi, u centru grada Braşova. Na repertoaru su bila djela Antuna Sorkočevića, Joseph Haydna i Antonin Dvořáka.
Koncert je održan 29. kolovoza na dan kada se obilježava 30. obljetnica od uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Rumunjske. Na koncertu su također bili zamjenica gradonačelnika Braşova Flavia Boghiu i osnivač Platforme za kulturu Josip Nalis.  

Pisane vijesti