Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, 30. i 31. kolovoza 2022. godine, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich) u Pragu.

Prvi radni dio sastanka ministri su posvetili odnosima EU-a i Afrike, šest mjeseci nakon zadnjeg sastanka na vrhu EU-a i Afričke unije, između ostaloga i u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu i njezinih implikacija na situaciju u Africi, uključujući i  vrlo ozbiljnu prehrambenu krizu. “Globalne posljedice ruske agresije samo su dodatno naglasile mnoge izazove s kojima se afričke zemlje već suočavaju. EU već daje značajan doprinos neposrednim, ali i dugoročnim rješenjima za ključne krize i izazove u Africi, putem brojnih programa i instrumenata. No, potrebno je uložiti dodatne napore u izgradnji povjerenja i partnerstva, kao i sveukupnu provedbu plana ulaganja u okviru strategije “Global Gateway” koji je EU usvojila u veljači”, istaknuo je ministar.

Ministri su također raspravljali o ruskoj agresiji na Ukrajinu i njezinim širim implikacijama. Potvrđena je važnost zadržavanja jedinstva, daljnjeg jačanja transatlantskog partnerstva i osnaživanja suradnje s ključnim globalnim partnerima, nastavka sveobuhvatne potpore Ukrajini, te rada na otpornosti, uključujući i energetsku diversifikaciju. Postignut je politički dogovor o potpunoj suspenziji primjene Sporazuma između EU-a i Ruske Federacije o pojednostavnjenju izdavanja viza, kao i o nepriznavanju putovnica izdanih na okupiranim teritorijima.

Ministar je naglasio važnost pitanja sigurnosti i stabilnosti u neposrednom susjedstvu EU-a, pogotovo na Zapadnom Balkanu.

"Trebali bismo više pažnje posvetiti Zapadnom Balkanu. Umjesto da nam se pridruži u osudi ruske agresije, Srbija šalje svog ministra unutarnjih poslova u Moskvu, a istovremeno njihovi najviši dužnosnici iznose nacionalističke poruke i revizionističke narative u okviru imperijalne politike tzv. srpskog sveta. To ne bi trebalo proći nezapaženo, jer očito nije u skladu sa stavom EU-a i destabilizira cijelu već dovoljno krhku regiju", naglasio je ministar Grlić Radman.

Na marginama Gymnicha razmijenjena su mišljenja s ministrima vanjskih poslova Ukrajine, Moldove i Gruzije.
"Ukrajina i dalje može računati na potporu Hrvatske u širokom spektru područja, od humanitarne pomoći do razminiranja i poslijeratnog oporavka. Spremni smo također podržati Moldovu i Gruziju u njihovim reformskim procesima i podijeliti vlastito iskustvo i znanje o pristupanju EU-u", istaknuo je ministar.

Priopćenja