Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanstvo na obilježavanju Dana neovisnosti Ukrajine

Veleposlanstvo RH u Bruxellesu sudjelovalo je u događanjima kojima je u Kraljevini Belgiji 24. kolovoza 2022. obilježen Dan neovisnosti Ukrajine.

Od početka ruske invazije, Hrvatska je solidarna s Ukrajinom, hrvatsko Veleposlanstvo u znak potpore nadalje vije ukrajinsku zastavu, i ovim sudjelovanjem još jednom je istaknulo potporu koju Hrvatska u posebno teškim okolnostima ratne agresije daje Ukrajini.

Veleposlanstvo Ukrajine u Kraljevini Belgiji, misije Ukrajine pri EU i NATO-u, u suradnji s Udrugom Ukrajinaca u Belgiji i ukrajinskim civilnim društvom pri NATO-u, održali su niz događanja kojima je ove izvanredno teške godine obilježen u Belgiji ukrajinski Dan neovisnosti.

Program obilježavanja ukrajinskog nacionalnog praznika održan je pod egidom Stand For Freedom - Mi smo izabrali slobodu i mi se borimo za nju. 

Niz događanja koja su trajala cijeloga dana započeto je svečanom liturgijom u Katedrali svete Gudule i svetog Mihovila u Bruxellesu.  Na glavnom briselskom trgu razvijena je trideset metara duga ukrajinska zastava i slavna skulptura belgijskog glavnog grada Manneken Pis odjevena je u ukrajinsku narodnu nošnju. Večer prije, sjedište Europske komisije, zgrada Berlaymont i zgrada Europske službe za vanjske poslove bile su osvijetljene u bojama Ukrajine. U poslijepodnevnom dijelu programa održani su prigodni koncerti i simultana izvedba ukrajinske himne u 50 država svijeta.  

Događanja je popratila brojna belgijska publika, članovi diplomatskog zbora a sudjelovala je također predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je ovom prigodom poručila kako Europska unija ponosno stoji uz svoje ukrajinske prijatelje u njihovoj borbi za slobodnu, neovisnu i europsku budućnost.
 

Pisane vijesti