Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Prijeti li BiH nestašica mlijeka?

Uslijed suše i poskupljenja proizvodnje, smanjena je proizvodnja mlijeka u Bosni i Hercegovini, a mnogi farmeri sve češće se odlučuju za smanjenje grla ili prodaju farmi.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u svibnju ove godine ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u BiH bila je za 36,7 posto manja u odnosu na isti mjesec 2021. godine, a u lipnju  je bila manja za 11,2 posto.
Podaci pokazuju kako je naročito pala proizvodnja mlijeka za piće čija je proizvodnja zbog niskih otkupnih cijena sve manje prihvatljiva proizvođačima, dok manji pad bilježi proizvodnja vrhnja, maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda. U porastu je, međutim, proizvodnja fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, kisela pavlaka, kefir, acidofilno mlijeko...), kojoj su se proizvođači najviše okrenuli.
Mljekari upozoravaju da je stanje neizdrživo. Astronomska poskupljenja goriva, đubriva i repromaterijala, na koje se nadovezala suša prepolovili su proizvodnju stočne hrane, pa se farmeri suočavaju s ogromnim poteškoćama. Neki već zatvaraju svoje firme, dok drugi smanjuju broj stoke. Rezervoari mljekara nisu više puni kao nekada i postoji bojazan da bi moglo doći i do nestašica mlijeka.
Iz Udruženja mljekara Tuzlanske županije upozoravaju kako je ova godina  po mljekare krenula izuzetno loše, s poskupljenjima te sušom koja je prepolovila prinose za oko 50%.
Proizvođači mlijeka su više puta tražili pomoć države kako bi se stanje u mljekarstvu popravilo, posebno kako bi se natjeralo  mljekare da podignu otkupne cijene mlijeka.  Od države traže da zbog suše proglasi stanje elementarne nepogode.
Iz udruge ističu kako kriza u proizvodnji mlijeka nije zahvatila samo farmere u BiH, već se sa sličnim problemima suočavaju i proizvođači u zemljama okruženja.

Pisane vijesti