Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Na današnji dan 23. kolovoza, Republika Hrvatska obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj, što je potvrđeno stupanjem na snagu novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 1. siječnja 2020.

Milijuni ljudi su ubijeni, mučeni i deportirani u Hrvatskoj i brojnim europskim zemljama tijekom 20. stoljeća. Jasna osuda svakog totalitarnog režima i progona političkih neistomišljenika preduvjet je za očuvanje sjećanja na svaku nevinu žrtvu. Ona je također podsjetnik novim generacijama o važnosti poštivanja dostojanstva svakog ljudskog bića te izgradnji uključivih i tolerantnih demokratskih društava temeljenih na vladavini prava.

Republika Hrvatska zauzima se za odgovorno suočavanje s prošlošću, koje se zasniva na međusobnom uvažavanju i poštivanju univerzalnih vrijednosti i zaštiti ljudskih prava.

Priopćenja