Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Najava početka pregovora o potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini između Urugvaja i Kine

Urugvajski predsjednik Luis Lacalle Pou najavio je da bi Urugvaj i Kina mogle započeti pregovore o potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini nakon uspješnog završetka studije izvedivosti koju provode obje zemlje. Na konferenciji za novinare zajedno s mvp-om Franciscom Bustillom,  predsjednik je naznačio da je ovu vijest već priopćio čelnicima svih političkih stranaka u Urugvaju te da je mvp obavijestio ostale zemlje članice Mercosura.
Ocijenio je da su postigli koristan dogovor za zemlju te da se već može započeti s pregovorima o ugovoru o slobodnoj trgovini. Pri tome je dodao kako ne žele napredovati sami, ali da Urugvaj ne može prihvatiti „stajanje na mjestu“. Najavio je da će to zasigurno biti predmet razgovora na sljedećem summitu Mercosura. Naglasio je da ova inicijativa nije samo inicijativa ove Vlade, nego i prošlih vlada.
U tom kontekstu napreduju i pregovori o vrlo važnom Protokolu o fitosanitarnim zahtjevima između Kine i Urugvaja. Pritom iz urugvajskog MVP-a ocjenjuju da je ovaj korak "rezultat izvrsnih odnosa dviju država". Jednom potpisan, Protokol će dodatno ojačati trgovinske i prijateljske veze između Urugvaja i Kine, temeljene na suradnji, zelenom razvoju, sigurnosti hrane te dobrobiti obaju društava", priopćio je MVP Urugvaja.
Prema vanjskotrgovinskom izvješću Agencije za promicanje ulaganja i izvoza, ova južnoamerička zemlja je tijekom prošle godine izvezla ukupno 11,5 milijardi usd.  Do povećanja izvoza došlo je u kontekstu rasta cijena roba i sirovina za kojima Kina ima veliku potražnju. Te je godine prodaja toj azijskoj zemlji dosegla 3,2 milijarde dolara, što čini 28% ukupnog izvoza Urugvaja. Neke od najtraženijih roba su govedina, celuloza i soja.

Pisane vijesti