Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska i Austrija su tradicionalni prijatelji, partneri i saveznici

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u srijedu, 27. srpnja 2022. godine, u radnom posjetu Republici Austriji gdje se sastao s austrijskim ministrom za Europu, integraciju i vanjske poslove Alexanderom Schallenbergom.

Dvojica ministara razgovarala su o odličnim bilateralnim odnosima dviju država, kao i o aktualnim temama od zajedničkog interesa, posebno o energetici, procesu proširenja Europske unije na Zapadni Balkan s naglaskom na situaciji u Bosni i Hercegovini.

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i izazova u opskrbi plinom, neizbježna tema bila je i energetska suradnja Republike Hrvatske i Republike Austrije. Naglašena je potreba za povećanjem diversifikacije opskrbe energijom Europske unije u kojem bi hrvatski LNG terminal na Krku imao važnu ulogu.

Ministar Grlić Radman je svom kolegi Schallenbergu spomenuo i uklanjanje hrvatskog grba sa spomen-obilježja u Bleiburgu. "Iako mi znamo da je to pitanje savezne zemlje i lokalnih vlasti, apeliram na izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima kako bi se taj grb vratio na način da se pojasni da je to povijesni grb i da ga ne treba dovoditi u vezu s režimom za vrijeme Drugog svjetskog rata", rekao je ministar Grlić Radman i prenio želju Vlade Republike Hrvatske da se hrvatski jezik, kao jedan od službenih jezika EU-a, u Austriji tretira kao poseban i razdvoji od umjetne jezične tvorevine - tzv. „BKS“ (bosanski/hrvatski/srpski) jezik.

Ministar Grlić Radman zahvalio je Austriji na podršci ulasku Hrvatske u europodručje i schengenski prostor, kao i članstvo u OECD-u.

U vezi situacije na Zapadnom Balkanu, ministri su se složili kako je zajednički interes dviju zemalja aktivno promicanje europskog puta država Zapadnog Balkana kako bi te države bile stabilne i prosperitetne. Govoreći o stanju u BiH, ministri su se složili kako je nužno osigurati stabilnost i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH te je stoga ključno osiguranje ravnopravne političke participacije hrvatskog naroda.

Tijekom svog posjeta, ministar se sastao i s predstavnicima hrvatske zajednice u Austriji, kao i predstavnicima hrvatske manjine u Gradišću koji su most i važna spona u odnosima između Hrvatske i Austrije, istaknuvši nastavak potpore Vlade Republike Hrvatske aktivnostima Gradišćanskih Hrvata.

Priopćenja