Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

BiH nedostaje 30.000 radnika, poslodavci traže strance

Zbog odlaska radno sposobnog stanovništva, BiH je stala u red zemalja koje traže spas u radnicima iz inozemstva, a poslodavci tvrde da u ovom trenutku nedostaje 30.000 radnika u različitim sektorima.
Prema važećem Zakonu o strancima BiH, Vijeće ministara trebalo bi utvrditi godišnju kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranaca određenih zanimanja, odnosno za strance koji obavljaju određene djelatnosti, a kojima je radna dozvola za rad u BiH potrebna i ulazi u kvotu, uključujući i broj radnih dozvola koje se u BiH mogu izdati u jednoj godini za sezonske radnike.
Zbog toga se očekuje da Vijeće ministara, nakon dvije godine odugovlačenja, konačno definira kvote radnih dozvola za inozemne radnike, kao što su to učinile i zemlje okruženja u koje, idu tisuće radnika iz BiH. Međutim, iako je Agencija za rad i zapošljavanje BiH uredno poslala prijedlog tih kvota, Vijeće ministara nije donijelo odluku, pa nisu uvaženi ni zahtjevi poslodavaca za 'uvozom' stranih radnika.
Iz Udruženja poslodavaca BiH ističu kako su tražili  od osam do devet tisuća stranih radnika za FBiH u ovoj godini, unatoč većem skoku od prošle godine kada je bilo oko  1.600, a za čitavu BiH potrebno je od 20 do 30 000 stranih radnika.
Unatoč pasivnosti Vijeća ministara, Republika Srpska je na ovom polju poduzela niz aktivnosti. Zavod za zapošljavanje RS povećao je kvotu radnih dozvola za 2022. godinu na 1.400. Pored toga, Narodna skupština RS u lipnju je po hitnom postupku usvojila izmjene Zakona o zapošljavanju stranih državljana i osoba bez državljanstva, prema kojima će stranci u RS imati pojednostavljenu proceduru po pitanju zapošljavanja, a nadležne institucije morat će u roku od 15 dana odlučiti jesu li ispunjeni svi uvjeti za dobivanje radne dozvole.
Prema posljednjim podatcima Agencije za rad i zapošljavanje BiH u prvom polugodištu 2022. godine, u BiH je trenutno izdata 1.161 važeća radna dozvola za strane radnike, a najviše dozvola odnosi se na sektor građevinarstva te trgovine na veliko i malo i popravak motornih vozila.
Prema zemljama podrijetla radnika, najviše radnika je iz Srbije (233), a potom slijede Turska (229), Kina (83), Kuvajt (57) i Bangladeš (48). Ne postoji ograničenje koliko stranih radnika može biti u BiH. Jedino ograničenje je za izdavanje radnih dozvola koje ulaze u kvotu, a njihov broj za BiH određuje Vijeće Ministara BiH.

Pisane vijesti