Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić na sastanku MED-9

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u Madridu 11. i 12. srpnja 2022. godine na sastanku „kluba“ mediteranskih zemalja, MED-9, platformi za neformalni dijalog mediteranskih država EU-a s ciljem zajedničkog promoviranja interesa u pogledu pitanja o kojima se raspravlja na razini EU-a.  Platformu od 2013. godine čine Španjolska, Portugal, Francuska, Italija, Grčka, Cipar i Malta, a u rujnu 2021. pridružile su se Hrvatska i Slovenija.   
 
Ministri/državni tajnici za europske poslove raspravljali su o mogućnostima jačanja MED-9 skupine na razini EU-a u svezi pitanja od zajedničkog interesa, u kontekstu oporavka od pandemije i posljedica ruske agresije na Ukrajinu.
 
U tom smislu, u cilju gospodarskog oporavka i daljnjeg rasta i razvoja istaknuta je važnost jačanja strateške autonomije EU-a u određenim sektorima, napose energetike i hrane, a koji su od posebne važnosti i za MED-9 članice. Državna tajnica istaknula je geostrateški potencijal Hrvatske kao  regionalnog energetskog čvorišta koji pridonosi diverzifikaciji izvora i energetskoj sigurnosti Europe, imajući u vidu LNG terminal na otoku Krku i postojeći Jadranski plinovod, a ukazala je i značaj projekta Jonsko-jadranskog plinovoda. Globalna kriza u pogledu sigurnosti opskrbe hranom uslijed rata u Ukrajini te posljedično mogući novi migrantski valovi iz Afrike, kao i sadašnji veliki porast cijena u poljoprivrednom sektoru također su pitanja od zajedničkog interesa za sve mediteranske zemlje. U tom je pogledu državna tajnica naglasila nužnost usmjeravanja na lokalne prehrambene sustave i samodostatnost u proizvodnji hrane te potrebu daljnjeg rada na koridorima solidarnosti prema Ukrajini. S obzirom na važnost turizma za gospodarstva mediteranskih država, državna tajnica ukazala je i na mogući prostor za suradnju MED-9 članica po određenim pitanjima iz tog sektora na razini EU-a.  
 
U raspravi o jačanju partnerstva s Južnim susjedstvom (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Libija, Maroko, Palestinski teritoriji, Sirija, Tunis) koje je obilježeno političkom nestabilnošću, istaknuta je velika geopolitička važnost te regije i potreba da EU obnovi i intenzivira dijalog s južnim državama, u skladu s novom Agendom za Mediteran. Državna tajnica Metelko-Zgombić napose je istaknula potrebu suradnje MED-9 članica i u pogledu država zapadnog Balkana, a kako bi se kroz osiguravanje europskog puta tih zemalja osigurala stabilnost tog područja a time i cijele jugoistočne Europe.   
 
U cilju jačanja daljnje suradnje, dogovoreno je da će se detaljnije razmotriti područja od zajedničkog interesa i uspostaviti redoviti dijalog MED-9 članica na ministarskoj razini. Sastanak je ujedno bio i priprema za sastanak MED-9 na razini čelnika koji će se održati krajem rujna u Španjolskoj.

Priopćenja