Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održana 15. međunarodna konferencija Dubrovnik forum

Petnaesto izdanje međunarodne konferencije Dubrovnik forum pod naslovom „A Quest for Balance in a World Disrupted” u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova održano je u petak i subotu, 8. i 9. srpnja 2022. godine, u Dubrovniku.

Glavne teme ovogodišnjeg Dubrovnik foruma bile su trajne geopolitičke promjene na međunarodnoj sceni kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu, posebice energetika, opskrba hranom te stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana i njegov europski put.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uvodnim govorima svečano su otvorili Dubrovnik forum.

"Veliki rast cijena energenata nas je stavio u položaj kada moramo djelovati zajednički i intervenirati nacionalno kako bi naše industrije imale dovoljno izvora energije te kako bi domaćinstva mogla spojiti kraj s krajem", rekao je predsjednik Vlade RH Plenković te dodao da Hrvatska može pridonijeti energetskoj sigurnosti naših susjeda kao što su Austrija, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Slovenija, ali i svih ostalih koji žele koristiti LNG na Krku.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković smatra kako u ovim izazovnim vremenima  međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava ostaje važan. „Ovo je u suštini sukob između demokracija i autoritarnih režima i moramo znati da je to ključ onoga čemu trenutno svjedočimo", rekao je predsjednik Vlade RH Plenković, dodajući da "živimo u vremenu kada je sukob tako vidljiv i opipljiv“.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u svom izlaganju naglasio je da uz zelenu i digitalnu tranziciju, potrebno nastaviti poticati i proizvodnju hrane s ciljem postizanja samoodrživosti. „Moramo osnažiti našu otpornost, razviti energetsku neovisnost i okrenuti se novim izvorima opskrbe", rekao je predsjednik Sabora Jandroković.

Također, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba obratio se sudionicima Dubrovnik foruma video porukom i naglasio kako se Ukrajina ne bori samo sa sebe već i za cijelu Europu te je pozvao partnere da pojačaju i ubrzaju isporuke oružja. "U istom smo čamcu. Potpora Ukrajini nije samo usluga Ukrajincima, to je najučinkovitije ulaganje u nacionalnu sigurnost naših partnera", zaključio je ministar Kuleba.

Prisutnima na Dubrovnik forumu u okviru panel rasprave obratio se i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je govorio o važnosti europskog puta zemalja zapadnog Balkan za stabilnost u ovim kriznim vremenima. Pri tome je posebno istaknuo Bosnu i Hercegovinu kao ključnu zemlju u jugoistočnoj Europi  za stabilnost i sigurnost i kako je stabilnost i funkcionalnost BiH jedino moguće uz poštivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji propisuje jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih ostalih građana.

Ujedno, na marginama Dubrovnik Foruma, održana je i prezentacija publikacije Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pod nazivom "SME Policy Index: Western Balkans and Turkey 2022", na kojem je ministar Grlić Radman održao uvodno izlaganje i naglasio važnost članstva Republike Hrvatske u OECD-u, ali i nužnosti jače suradnje sa zemljama zapadnog Balkana i Turskom.

Priopćenja