Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Obilježen službeni početak procesa pristupanja OECD-u

U službenom posjetu Republici Hrvatskoj 7. i 8. Srpnja 2022. boravilo je visoko izaslanstvo Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) na čelu sa zamjenikom glavnog tajnika Urlikom Vestergaardom Knudsenom, radi obilježavanja službenog početka procesa pristupanja toj važnoj gospodarskoj međunarodnoj organizaciji (kick-off misija).

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova zamjenik glavnog tajnika OECD-a Knudsen susreo se u četvrtak, 7. srpnja 2022. Godine, s glavnim pregovaračem Republike Hrvatske za pristupanje Republike Hrvatske OECD-u i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo napretkom kojeg je Republika Hrvatska ostvarila u posljednje dvije godine u suradnji s OECD-om, što je OECD i prepoznao te je u siječnju 2022. godine Vijeće OECD-a donijelo pozitivnu odluku o otvaranju pristupnog procesa s Republikom Hrvatskom.

Nakon toga je, u lipnju 2022. godine Vijeće OECD-a na ministarskom sastanku Vijeća usvojilo Plan pristupanja Republike Hrvatske. Ministar je rekao kako je članstvo u OECD-u jedan od strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske, te kako je Hrvatska potpuno predana ispunjavanju obveza s ciljem pristupanja u članstvo OECD-a. Istaknuo je kako smo svjesni da nas čeka dugi proces reformi i usklađivanja s najboljim praksama država članica, ali kako vrlo ozbiljno pristupamo ispunjavanju svih zadaća koje su pred nama. Izvijestio je kako resorna ministarstva već rade na ispunjavanju prve zadaće u pristupnom procesu, tj. izradi samoprocjene u odnosu na važeće pravne instrumente OECD kroz tzv. Inicijalni memorandum.

Zamjenik glavnog tajnika g. Knudsen s izaslanstvom, predstavnicima Tajništva OECD-a potom se susreo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova s članovima Pregovaračke skupine za pristupanje Republike Hrvatske OECD-u u čijem radu sudjeluju predstavnici svih relevantnih tijela državne uprave za suradnju s OECD-om.

Predstavnici OECD-a članovima Pregovaračke skupine pobliže su približili postupak izrade Inicijalnog memoranduma te izvijestili o postupku tehničkih pregleda kroz odbore koji će slijediti nakon što službeno predamo Inicijalni memorandum (technical reviews).

Tehnički pregledi i službena mišljenja koja iz njih proizlaze obuhvatit će dva glavna elementa - ocjenu spremnosti i sposobnosti (willingness and ability) Hrvatske da provede sve pravne instrumente OECD-a u okviru nadležnosti odbora i ocjenu politika i praksi Republike Hrvatske u usporedbi s najboljim politikama i praksama OECD-a u relevantnom području, s obzirom na odgovarajuća temeljna načela iz Plana pristupanja.

Tijekom posjeta Zagrebu, visoko izaslanstvo OECD-a u Hrvatskom saboru održalo je sastanak s  predstavnicima relevantnih odbora Hrvatskog sabora.

Zaključno, zamjenik glavnog tajnika Knudsen susreo se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Zamjenik glavnog tajnika Knudsen tom je prigodom čestitao predsjedniku Vlade Plenkoviću na dosadašnjim naporima koje je Vlada Republika Hrvatska uložila na putu pristupanja OECD-u te na njegovom osobnom političkom vodstvu u ovom važnom procesu, čiji je rezultat i ovaj službeni početak pregovora Republike Hrvatske s OECD-om.

Pisane vijesti