Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska i Slovenija dvije su prijateljske zemlje koje nastavljaju blisku suradnju

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u srijedu, 6. srpnja 2022. godine, u službeni posjet potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova Republike Slovenije Tanju Fajon.

Glavne teme sastanka bile su vezane uz daljnje produbljivanje bilateralnih odnosa, suradnja u europskim i međunarodnim formatima, jačanje gospodarske suradnje i situacije u jugoistočnoj Europi.

Ministar Grlić Radman zahvalio je Sloveniji na podršci za ulazak Republike Hrvatske u europodručje, schengenski prostor i OECD. „Ostvarenje tih ciljeva ne donosi korist samo hrvatskim građanima nego istodobno podrazumijeva i niz prednosti i olakšica za naše slovenske susjede i gospodarstvenike s obje strane granice“, rekao je ministar.

"Iskreno želim i pozdravljam da Hrvatska u siječnju uđe u europodručje, to će olakšati život i posao našim građanima, i želim Hrvatski pomoći da što prije uđe u schengenski prostor i da uklonimo unutarnje kontrole na našim granicama", kazala je ministrica Fajon.

Ministri su razmijenili mišljenja o nizu bilateralnih tema, uključujući i otvorena pitanja kao što je pitanje granice na moru. „Što se tiče otvorenih pitanja, svjesni smo ih i potvrđujemo našu spremnost da ih  rješavamo kroz kontinuirani međusobni dijalog jer ne želimo da oni budu prepreka daljnjem razvoju naših odnosa“, rekao je ministar i dodao da Hrvatska i Slovenija trebaju nastaviti koristiti potencijale za suradnju u regionalnim i multilateralnim forumima, posebno u EU i NATO-u te trilateralnom mehanizmu suradnje s Italijom.

U vezi situacije na europskom Jugoistoku, ministri su se složili kako je zajednički interes dviju zemalja aktivno promicanje europskog puta država zapadnog Balkana. „Zajednički nam je interes stabilnost i gospodarski razvoj država jugoistočne Europe, pri čemu ističemo Bosnu i Hercegovinu kao područje koje je nužno zadržati ne samo u našem bilateralnom fokusu već i u fokusu Europske unije i cijele međunarodne zajednice“, pojasnio je ministar Grlić Radman.

„Hrvatska i Slovenija imaju mnogo toga zajedničkoga i mnogo više onoga što ih povezuje negoli dijeli“, rekao je ministar Grlić Radman na kraju susreta, potvrdivši značaj dobrosusjedskih odnosa između dviju bliskih država.

Pisane vijesti