Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Službeni posjet zastupnika Hrvatskog sabora Kosovu

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i zastupnica albanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj boravili su, na poziv predsjednice Odbora za europske integracije Skupštine Kosova Rrezarte Krasniqi, od 13. do 15. lipnja u Prištini.

Izaslanstvo se susrelo s prvim potpredsjednikom Vlade RKS zaduženim za europske integracije, razvoj i dijalog Besnikom Bislimijem, zatim s predsjednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom, predsjednikom Vlade Kosova Albinom Kurtijem, predsjednicom i članovima Odbora za europske integracije te Odborom ta vanjske poslove i dijasporu Skupštine RKS.

Predsjednica Odbora za europske integracije Skupštine Kosova Rrezarta Krasniqi izrazila je zadovoljstvo realizacijom posjeta saborskog izaslanstva Kosovu, koji je obostrano ocijenjen kao poticaj za intenziviranje međuparlamentarnih odnosa nakon zastoja uzrokovanog epidemiološkim okolnostima.

Zastupnik Hajduković istaknuo je kako u svojem mandatu, kao predsjednik Odbora za europske poslove, poseban naglasak stavlja na države partnere Europske unije, osobito kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU-u. Istaknuo je važnost vjerodostojne europske perspektive cjelokupne regije Zapadnog Balkana, posebno u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Predsjednik Vlade Republike Kosovo Albin Kurti govorio je o napretku Kosova, rekavši kako Kosovo želi pokazati Europskoj uniji i svijetu koliko je od osamostaljenja gospodarski i politički napredovalo. Istaknuo je namjeru svoje zemlje da do kraja godine preda zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, rekavši kako Kosovo predano radi na ispunjavanju nužnih reformi.

Tijekom svih sastanaka sugovornici su razgovarali i o prednostima i izazovima pretpristupnog procesa, složivši se kako procesi približavanja Kosova euroatlantskim organizacijama nemaju alternative. Hajduković i Lekaj Prljaskaj istaknuli su da će nastaviti pružati podršku Skupštini Kosova i Kosovu na putu prema Europskoj uniji i NATO-u, uz nastavak podrške članstvu Kosova u Vijeću Europe i ostalim međunarodnim organizacijama.

Izvor: https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/domagoj-hajdukovic-i-ermina-lekaj-prljaskaj-u-posjetu-kosovu

Pisane vijesti