Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Države Izrael, 4. rujna 2022.g

Prigodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa, s velikim zadovoljstvom možemo istaknuti kako su bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Države Izrael na najvišoj razini povjerenja, suradnje i partnerstva. Od 4. rujna 1997.g. odnosno tijekom prethodnog četvrt stoljeća, dvije države su postupno gradile međusobno povjerenje i sustavno jačale institucionalni okvir suradnje, sa značajnim iskorakom u posljednjih nekoliko godina. 
Pored rekordnog broja bilateralnih sporazuma i ostalih međunarodnih akata iz temeljnih vanjskopolitičkih i sigurnosnih područja suradnje, potpisivanjem Memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu ministarstava vanjskih poslova Hrvatske i Izraela, 2020.g. obostrano je i formalno potvrđena spremnost za najvišu razinu partnerstva dviju vlada. U cilju istog je i organizirana 1. sjednica Zajedničkog gospodarskog odbora u 2021.g, koja je utvrdila šira područja suradnje od zajedničkog interesa, kao i smjernice za njihovo jačanje u nadolazećem razdoblju, što je zaključno postala i platforma partnerstva dviju vlada.
Hrvatska i Izrael dijele mnogo zajedničkih interesa u području sigurnosti i kibernetike, obrane, kulture, obrazovanja, znanosti i istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija, gospodarstva, turizma i ostalih područja bilateralne suradnje, razmjenjuju stajališta o najvažnijim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i međusobne podrške gdje god je to moguće.
Hrvatska kao punopravna članica EU-a je među vodećim zagovornicama sustavnog dijaloga i jačanja suradnje EU-a sa Izraelom u okviru institucionalnog okvira Vijeća za pridruživanje i punog sudjelovanja Izraela u programima, inicijativama i aktivnostima, kojima se omogućava još čvršće približavanje Izraela Europskoj uniji.  Izrael je punopravna država članica OECD-a te je od posebnog značaja potpora Izraela skorom punopravnom pristupanju RH toj prestižnoj organizaciji. Obje države usko surađuju u okviru UN-a i ostalih multilateralnih foruma, a od 2021. g. su uspostavile i suradnju u okviru razvojne pomoći, inicijalno usmjerenu na potporu hrvatskim kantonima u BiH.
U odnosima Hrvatske i Izraela, posebnu ulogu ima potpuna opredijeljenost RH za borbu protiv svih oblika netolerancije, pri čemu je borba protiv antisemitizma na vrhu hrvatskih unutarnjih i vanjskopolitičkih prioriteta. Hrvatska od 2003. g. obilježava 27. siječnja kao Međunarodni dan sjećanja na Holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti, a RH će tijekom 2023 g. biti predsjedavajućom državom Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA), čijom je članicom postala 2005. g. RH je kao članica IHRA-e podržala donošenje pravno neobvezujuće Radne definicije antisemitizma 2016 g, čiji je prijevod objavila na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. RH je prva članica IHRA-a koja je prevela i objavila Preporuke IHRA-e o učenju i poučavanju o Holokaustu te ih primjenjuje u obrazovanju učitelja. Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora je 2020. g. dodatno usvojio Zaključak kojim se hrvatske javne institucije i civilno društvo potiču na promicanje predmetne definicije. Vlada RH intenzivno surađuje s Yad Vashemom-Svjetskim centrom za sjećanje na Holokaust te nastavlja s godišnjim organizacijama obrazovanja hrvatskih učitelja i nastavnika o poučavanju o Holokaustu. Do sada je takve programe pohađalo više od 800 učitelja i nastavnika, a učenje o Holokaustu uvršteno je u novi nastavni kurikulum s proširenim gradivom i povećanim brojem školskih posjeta Spomen području Jasenovac. Predstavnici RH su sudjelovali u radu VII. Globalnog foruma o borbi protiv antisemitizma u 2021.g.
Posebno važnu poveznicu u odnosima dviju država, predstavljaju hrvatski građani koji žive u Izraelu i židovska zajednica u Hrvatskoj, koji, dijeleći identitet obje države i kroz osobna iskustva svjedoče našu jedinstvenu svezu te dodatno približavaju naše narode.
U trenutku rastućih sigurnosnih izazova kako u neposrednom susjedstvu obje države, tako i šire zbog novonastalih poremećaja globalne sigurnosne arhitekture od obje države se očekuju brze i značajne prilagodbe za sučeljavanje s aktualnim izazovima. I Hrvatska i Izrael su privržene međusobnoj suradnji i uzajamnoj potpori u upravljanju aktualnim krizama te su pojedinačno i zajedno posvećene nastavljanju izgradnje bilateralnog i globalnog partnerstva temeljenog na zajedničkim vrijednostima.

Pisane vijesti