Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska je spremna pružiti Ukrajini potporu za poslijeratni oporavak i rekonstrukciju

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. srpnja 2022. godine, na Međunarodnoj konferenciji za oporavak i obnovu Ukrajine u Luganu.

Konferenciju su organizirali predsjednik i ministar vanjskih poslova Švicarske Konfederacije Ignazio Cassis te predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, a ima za cilj pokrenuti procese i dogovoriti načela i plan obnove Ukrajine te ojačati međunarodnu suradnju u cilju održivog oporavka i razvoja Ukrajine.

Ministar je u svom obraćanju istaknuo kako je ruska agresija na Ukrajinu pokazala potpuno zanemarivanje načela i uvjerenja međunarodne zajednice na temelju kojih su postignuta desetljeća mira, suradnje i napretka. „Nema mjesta za neutralni stav prema ovom brutalnom kršenju međunarodnog prava, pogotovo međunarodnog humanitarnog prava. Zajedno s našim transatlantskim i europskim partnerima fokusirani smo na usredotočen multilateralni odgovor“, rekao je ministar.

Dodao je kako je Hrvatska u odgovoru na trenutačnu krizu u Ukrajini, uputila hitnu humanitarnu i tehničku pomoć u vrijednosti od 7,3 milijuna eura te je primila više od 20 tisuća izbjeglica kojima je osigurano odgovarajuće obrazovanje, pristup tržištu rada te usluge socijalne skrbi. 

„Kao zemlja koja je proživjela rat na vlastitom teritoriju u nedavnoj prošlosti, Hrvatska ima jedinstveno iskustvo u poslijeratnoj tranziciji te mirnoj reintegraciji. Spremni smo pružiti potporu za poslijeratni oporavak i rekonstrukciju neovisne, suverene i demokratske Ukrajine, koja je prioritetna zemlja za Hrvatsku u pogledu razvojne suradnje“, istaknuo je. Također je naglasio kako Hrvatska i Ukrajina već blisko surađuju u područjima poput razminiranja, skrbi za ratne veterane, zaštiti raseljenih osoba, pomirenja i izgradnje povjerenja.

Posebno je istaknuo kako je Hrvatska spremna za snažniji angažman oko razminiranja, s obzirom na činjenicu da je hrvatsko iskustvo oko humanitarnog razminiranja visoko primjenjivo na ukrajinski slučaj. Jednako tako, naglasio je kako je zaštita kulturnog naslijeđa također područje potpore RH.

Na marginama konferencije, ministar se sastao s upraviteljem Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Achimom Steinerom i danskim kolegom Jeppeom Kofodom, a tijekom boravka u Švicarskoj Konfederaciji također se susreo s predstavnicima hrvatske zajednice.

Priopćenja