Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Filipović na sastanku Vijeća za energetiku u Luxembourgu

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u ponedjeljak, 27. lipnja 2022. godine, u Luxembourgu na redovnom sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku, u formatu ministara zaduženih za energetiku. 
 
Vijeće je danas usvojilo Uredbu o skladištenju plina, kojom se želi osigurati da se kapaciteti skladišta plina u EU popune prije zimske sezone i da se mogu podijeliti između država članica u duhu solidarnosti, unatoč poremećajima na tržištu plina. Ovo je važan korak u jačanju sigurnosti opskrbe energijom EU-a u kontekstu rata u Ukrajini. 

Ministri su na današnjem sastanku Vijeća također usuglasili svoja zajednička stajališta o dva zakonska prijedloga koji se bave energetskim aspektima klimatske tranzicije EU-a u okviru paketa „Spremni za 55”: direktiva o energetskoj učinkovitosti i direktiva o obnovljivim izvorima energije, a koji će nam pomoći u postizanju klimatskih ciljeva i smanjenju energetske ovisnosti o Rusiji. Ovim dogovorom se otvara put Vijeću za početak pregovora s Europskim parlamentom. 
 
Razmijenila su se mišljenja i o energetskoj situaciji u Europi u kontekstu rata u Ukrajini. Ministri su održali političku raspravu o trenutnim zbivanjima u sektoru prirodnog plina i podijelili informacije o razini spremnosti svojih država za sljedeću zimu. Također su razgovarali o dodatnim i daljnjim radnjama koje treba predvidjeti koje bi bile korisne za jačanje razine pripremljenosti EU-a u ovom sektoru.

 Ministri su razmijenili mišljenja o energetskoj situaciji u EU u kontekstu rata u Ukrajini. Ministri su održali političku raspravu o trenutnim zbivanjima u sektoru prirodnog plina i podijelili informacije o razini spremnosti svoje zemlje za sljedeću zimu. Ministri su također razgovarali o dodatnim radnjama koje treba predvidjeti kako bi se ojačala zajednička priprema za EU.

„Na našoj nacionalnoj razini osigurat ćemo da plinsko skladište bude popunjeno do kraja listopada ove godine s ciljem sprječavanja mogućih poremećaja u opskrbi plinom sljedeće zime. Na razini EU-a pozdravljamo to što Komisija prati situaciju i ažurira plan pripravnosti, jer nam to omogućuje da pravilno reagiramo na moguće izazove u slučaju nužde. Također podržavamo doborovoljnu EU platformu za nabavu plina. Ulaganje u hrvatski plinovodni sustav omogućit će  značajno povećanje sigurnosti opskrbe u srednjem roku. Naši projekti su spremni, a planirano je povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku od 6,1 bcma. Time bi se osigurale nove količine plina za Sloveniju, Mađarsku, te Bosnu i Hercegovinu“, istaknuo je ministar Filipović.

Predsjedništvo je na sastanku informiralo ministre o izvješćima o napretku za prijedlog Uredbe za smanjenje emisija metana u EU i za prijedlog o energetskim svojstvima zgrada.

Pisane vijesti