Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Predstavljanje V. Međunarodnog filmskog festivala AIFF Almagro na kojem će Hrvatska biti počasni gost

Uz nazočnost veleposlanice RH Nives Malenica, glavne direktorice turizma i obrta Autonomne zajednice Castilla-La Mancha Ane Isabel Fernández Samper i tehničkog direktora Festivala Marka Montane te uzvanika španjolskog i međunarodnog audiovizualnog i kulturnog sektora te predstavnika medija, u utorak, 14. lipnja 2022. godine u Veleposlanstvu RH u Madridu predstavljeno je V. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma (AIFF), koji će se od 29. srpnja do 7. kolovoza ove godine održati u Almagru. Hrvatska će u godini kada se obilježava 30. obljetnica priznanja i 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Španjolske biti počasni gost i zemlja partner Almagro Film Festivala.
Predsjednik Autonomne zajednice Castilla-La Mancha Emiliano García Page, također je bio predviđen na predstavljanju Festivala u Veleposlanstvu RH u Madridu, ali je događaj koincidirao s njegovim službenim posjetom Hrvatskoj, kojom prilikom je s državnim tajnikom za održivi razvoj Marijom Šiljegom potpisao Sporazum o suradnji nacionalnog parka Plitvice i španjolskog nacionalnog parka Lagunas de Ruidera (Castilla-La Mancha).
Međunarodni filmski festival Almagro-AIFF (Almagro International Film Festival) natjecateljski je festival posvećen kratkometražnom filmu (https://www.internationalfilmfestival.es/). Festival se datumski i konceptualno nastavlja na veliki kazališni festival (https://www.festivaldealmagro.com/ ) koji ove godine slavi 45. obljetnicu. Filmskom festivalu ovo je 5. izdanje, no iza njega stoji tim provjerenih profesionalaca.
Ovogodišnji Festival Almagro daje izvrsnu priliku za istraživanje postojećih veza dviju kinematografija, kao i općenito poveznica dviju zemalja koje pripadaju istom mediteranskom krugu. Uz prikazivanje izbora hrvatskih kratkometražnih filmova i gostovanje hrvatskih filmaša, program predstavljanja Hrvatske, koji je Festival osmislio u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC), zamišljen je kroz  suradnju na više razina - uz film, i kroz glazbu, turizam i gastronomiju. Na taj način, gostovanje Hrvatske, uz suradnju u okviru filmske industrije, ima za cilj šire kulturno, gospodarsko i turističko povezivanje Hrvatske i Autonomne zajednice Castilla-La Mancha. HAVC je u tom pogledu kontaktirao i Glavni ured HTZ – a kako bi se utvrdile mogućnosti i modaliteti za podršku realizacije transverzalno zamišljenog programa.
Uzvanicima su na kraju jednosatnog predstavljanja Festivala podijeljeni promotivni materijali s logom 30. obljetnice priznanja RH i HAVC-a.

Pisane vijesti