Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Austrija predstavila antiinflacijski paket

Austrija je najavila do 2026. godine izdvojiti za antiinflacijski paket ukupno 28 mlrd. Eura. Od toga će se odmah sa 7 mlrd. Eura krenuti u trajno povećanje socijalnih davanja te ukidanje hladne progresije. Jedna mlrd. Eura će biti utrošena za potporu gospodarstvenika ugroženih zbog porasta cijena energenata a ostalo će se raspodijeliti građanima.
Od 2023. godine socijalna  davanja će podlijegati redovnoj revalorizaciji, a do tada će biti na snazi interventne mjere. Financijski ugroženima isplatiti će se jednokratno 300 Eura, najkasnije do rujna.
Obitelji su prioritet, svaka će dobiti 180 Eura po djetetu te također profitirati od povećanja obiteljskog bonusa i dječjeg doplatka. Uz to svakoj odrasloj osobi koja živi u Austriji pripast će 500 Eura u okviru klimatske povlastice tzv. Klimabonusa a svakom djetetu, dodatnih 250 Eura. Najveći dio financijskih potpora izdvojit će se za isplate Klimabonusa, predviđenog kao kompenzacijska mjera za dodatne troškove nastale naplatom naknade na emisije Co2.
Primjena naplate trebala je započeti u srpnju no zbog inflacijske krize je jednokratno odgođena do listopada. Tvrtkama će se još ove godine pomoći kompenzacijom cijene električne energije i izravnim subvencijama, naročito energetski intenzivnim tvrtkama.

Pisane vijesti