Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Studijski posjet u okviru twinning projekta „Poboljšanje usluga prostornih podataka u Republici Moldovi u skladu s EU standardima“ 6.-10. lipnja 2022., Zagreb

Predstavnici  Agencije za zemljišne odnose i katastar i Javnog poduzeća za geodeziju, tehnička istraživanja i katastar (S.E. INGEOCAD) Republike Moldove sudjelovali su od 6. do 10. lipnja 2022. u programu studijskog posjeta Zagrebu u organizaciji Državne geodetske uprave RH (DGU), koja je vodeći partner na twinning projektu „Poboljšanje usluga prostornih podataka u Republici Moldovi u skladu s EU standardima“.
 
Projekt ukupne vrijednosti 1,8 milijuna eura započeo je s provedbom u rujnu 2020. godine, a partner DGU je Agencija za poduzetništvo Kraljevine Nizozemske i Glavni ured za geodeziju i kartografiju Republike Poljske. U travnju 2023., kada se predviđa završetak projekta, Moldova će imati unaprijeđen sustav razmjene i institucionalne infrastrukture prostornih podataka u skladu s EU standardima i najboljom međunarodnom praksom.
 
Uvodno je sudionike pozdravila Dubravka Smolić Vlaić, nacionalna kontakt točka za twinning instrument MVEP-a, a praktični program bio je usmjeren na upoznavanje sudionika s iskustvom Republike Hrvatske u prilagodbi infrastrukturama prostornih podataka, obvezama koje proizlaze iz Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka i usklađenosti s EU zakonodavstvom. Osim navedenog, program je obuhvatio prezentacije te primjere dobre prakse stručnjaka s Geodetskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Grada Zagreba, Agencije za plaćanja za poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode i Hrvatske gorske službe spašavanja.
 
Studijski posjet je bio prilika za dijalog i razmjenu iskustva na temu stvaranja učinkovitije državne uprave Moldove sa svrhom ispunjavanja obveza koje proizlaze iz provedbe Sporazuma o pridruživanju, što ujedno predstavlja i glavni cilj ovog twinning projekta.

Ostale vijesti