Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatski Adriatic Green Lab na Novom europskom Bauhaus festivalu

Hrvatska udruga Fablab Zagreb sudjelovala je sa svojom inicijativom Adriatic Green Lab u programu Novog europskog Bauhaus festivala održanom u Bruxellesu od 9. do 12. lipnja 2022. godine. Festival je održan na poziv Europske komisije na četiri različite lokacije u Bruxellesu.
Inicijativu Adriatic Green Lab predstavili su predsjednik Udruge Fablab Zagreb, doc. mr.sc. Roberto Vdović, sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i gdja. Zrinka Valetić, predsjednica Instituta poduzetničkog obrazovanja i inovacija.
Inicijativa Adriatic Green Lab okuplja male proizvođače i građane s ciljem rada na pristupačnim i uključivim rješenjima za probleme svakodnevnog života, uključujući odgovorno korištenje prirodnih resursa i krajolika. Njezin rad posebno je usmjeren na udaljene životne prostore koji inovativnim pristupom mogu doprinijeti rješavanju globalnih problema korištenjem novih tehnologija i odgovornim ponašanjem zaštite okoliša. Adriatic Green Lab na udaljenim područjima hrvatskih jadranskih otoka provodi projekte ljetnih radionica i kampova kojima se radi na uspostavljanju funkcionalne i samoodržive zajednice tijekom cijele godine. 
Novi europski Bauhaus je kreativna i interdisciplinarna inicijativa koja povezuje Europski zeleni dogovor (European Green Deal) sa životnim prostorima i iskustvima te poziva na izgradnju održive i uključive budućnosti.  Inicijativu je najavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u svojem obraćanju o stanju Unije 2020. a provedbene aktivnosti pokrenute su u rujnu 2021. godine. 
Ovaj prvi po redu Novi europski Bauhaus festival okupio je institucije, inicijative i pojedince iz različitih područja  života kako bi raspravili mogućnosti za oblikovanje održive i uključive ali prije svega zelene budućnosti Europe. Festival je omogućio povezivanje i umrežavanje ljudi, organizacija i udruga te razmjenu znanja i iskustava iz područja od znanosti i umjetnosti, preko dizajna i politike do arhitekture i novih tehnologija.
Zamjenica veleposlanika RH u Kraljevini Belgiji ministrica savjetnica Alma Ljubić nazočila je predstavljanju inicijative i podržala sudjelovanje hrvatske Udruge Fablab Zagreb na ovom prvom  Novom europskom Bauhaus festivalu.

Pisane vijesti