Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Na inicijativu Veleposlanstva RH u Bernu u suorganizaciji s HGK i tvrtkom Prodigo, 9. lipnja 2022. održan gospodarski webinar „CroEnter Switzerland“

Na inicijativu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu u suorganizaciji s Hrvatskom gospodarskom komorom i švicarskom tvrtkom Prodigo,  9. lipnja 2022. održan je gospodarski webinar pod nazivom CroEnter Switzerland. Na webinaru je sudjelovalo oko 30-ak tvrtki iz Hrvatske kojima su kroz prezentacije specifičnosti tržišta Švicarske uključujući i praktične uspješne primjere poslovanja na tom tržištu kao i odgovore na njihova konkretna pitanja pružene relevantne informacije o potencijalima i mogućnostima ulaska i uspješnog poslovanja na tržištu Švicarske s naglaskom na izvoz iz Hrvatske u Švicarsku. Bio je ovo drugi gospodarski webinar u nizu na inicijativu Veleposlanstva RH u Bernu koje su zajednički pokrenuli i organizirali HGK i VRH Bern.
 
Ispred Veleposlanstva RH u Bernu, prvi tajnik Tomislav Tudić u okviru obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske sa Švicarskom u ime veleposlanice RH u Švicarskoj dr.sc. Andree Bekić pozdravio je prisutne te prenio informacije o porastu gospodarskih aktivnosti i gospodarske razmjene između Hrvatske i Švicarske u zadnjih nekoliko godina, pri čemu je vidljiv nastavak povećanja rasta hrvatskog izvoza i nastavak tendencije trgovinskog suficita. Međutim, postoji velik potencijal koji pruža tržište Švicarske za još snažniji ulazak hrvatskih tvrtki i uspješno poslovanje na tom zahtjevnom, ali potentnom tržištu izvan EU s višestruko većom kupovnom moći potrošača nego što je slučaj i u najbogatijim zemljama EU. Švicarsko tržište izrazito cijeni pouzdanost i kvalitetu te je u tom smislu važno na tržište Švicarske biti prisutan s najkvalitetnijim hrvatskim proizvodima, a uspjeh na tom zahtjevnom tržištu nabolja je referenca, kako za pojedine hrvatske proizvode i tvrtke, tako i za poslovni imidž i brand Hrvatske u cjelini. 
 
Veleposlanstvo RH u Bernu je pozvalo hrvatske tvrtke za još aktivnije djelovanje i umrežavanje s tvrtkama i poslovnim udruženjima s hrvatskim predznakom u Švicarskoj, pri čemu će veleposlanstvo i nadalje nastaviti s pružanjem potpore putem aktivnog ukazivanja na poslovne prilike i pružanjem relevantnih informacija o tržištu te aktivno sudjelujući u gospodarskoj promociji Hrvatske u Švicarskoj.
 
Webinarom je moderirala gđa Anita Stipić (HGK), koje je predstavila i nove modele djelovanja HGK uključujući internalizaciju poslovanja tvrtki i potporu hrvatskim tvrtkama zainteresiranim za tržište Švicarske.
 
Direktorica Centra za internacionalizaciju poslovanja HGK, gđa Silva Stipić Kobali pozdravila je prisutne i u uvodnom govoru predstavila važnost i mogućnosti tržišta Švicarske za hrvatske tvrtke te potporu koju pruža HGK.
 
Gospodin Michel Patteet, konzultant i glavni partner u švicarskoj tvrtki Prodigo Sarl u prezentaciji dao je pregled tržišta Švicarske uključujući, izvozne prilike, mogućnosti, za pristup po pojedinim sektorima, kako pronaći poslovnom partnera i opće i konkretne savjete za otvaranje švicarskog tržišta za hrvatske izvoznike potkrepljene dobrim primjerima u praksi.
 
 
 

Pisane vijesti