Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Izaslanstvo Grada Varaždina u radnom posjetu Gradu Marrakechu

Izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno dogradonačelnikom Miroslavom Markovićem, boravilo je u radnom posjetu Gradu Marrakechu, od 05. do 08. lipnja, na poziv gradonačelnice Grada Marrakecha i ministrice državnog uređenja, urbanizma, stambene i urbane politike u Vladi Maroka, gđe Fatime-Zahre Mansouri. Uz dogradonačelnika Markovića u Izaslanstvu su bile gđa Jasmina Novak, predstavnica tvrtke Solvis i gđa Ksenija Mikšaj, predstavnicom Hrvatske gospodarske komore Varaždinske županije. Izaslanstvo je pratila veleposlanica Jasna Mileta, koja je inicirala organizaciju posjeta s ciljem uspostave ugovora o decentraliziranoj suradnji između dva grada.

Kao pozitivan primjer dosadašnje suradnje istaknula se tvrtka Solvis, koja je još 2016. godine za potrebe Konferencije o klimatskim promjenama isporučila 4 solarna stabla koja se danas nalaze na istaknutim lokacijama Marrakecha, između ostalog ispred Gradske Vijećnice.   

U sklopu posjeta, Izaslanstvo je održalo nekoliko radnih sastanaka s prvim zamjenikom gradonačelnice Marrakecha, g. Mohamedom El Idrissijem, prvim potpredsjednikom regionalne Gospodarske komore, g. Abdelmoulom Balloutyem, predsjednikom regionalne Obrtničke komore, g. Hassanom Choumaisom te predsjednikom Sveučilišta Cady Ayyad u Marrakechu, g. Hbidom Moulayom Lhasanom.

Izaslanstvo Grada Varaždina predstavilo je Varaždin i brojne mogućnosti za gospodarsku, obrazovnu, kulturnu i turističku suradnju dvaju gradova. Dogradonačelnik Marković zahvalio je domaćinima na pozivu i ukazanom gostoprimstvu te pozvao predstavnike Grada Marrakecha da posjete Varaždin kako bi se dogovorile konkretne mjere i koraci u područjima interesa Varaždina i Marrakecha, a koji bi doveli do potpisivanja sporazuma o decentraliziranoj suradnji dvaju gradova.

Ovom prigodom, dogradonačelnik Marković je izjavio: „Počašćeni smo da je jedan svjetski poznat grad Marrakech pokazao ovakav ozbiljan interes za suradnju s Varaždinom kojeg su prepoznali kao primjer dobre prakse i predvodnika u mnogim područjima koja su od njihovog interesa. Prilikom našeg posjeta pokazali su nam svoje potencijale i upoznali nas s njihovim projektima razvoja grada i transformacije prema energetski učinkovitom i modernom gradu, koji čuva svoju tradiciju upravo kao što to činimo i mi u Varaždinu. Grad Varaždin će učiniti sve kako bi našim gospodarstvenicima i ostalim zainteresiranim subjektima pružio priliku da se predstave i pokrenu suradnju s našim novim prijateljima i partnerima iz Maroka. Posebno se zahvaljujem veleposlanici Jasni Mileta na velikoj pomoći u organizaciji i boravku naše delegacije u Marrakechu.“

Pisane vijesti