Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Na ministarskom Vijeću OECD-a usvojen Plan pristupanja OECD-a za Hrvatsku

Na završnom sastanku Vijeća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) na ministarskoj razini, održanog u petak, 10. lipnja 2022. godine, države članice OECD-a usvojile su Plan pristupanja OECD-a za Republiku Hrvatsku. Glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann uručio je Plan pristupanja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. Na istom su sastanku također usvojeni Planovi pristupanja za još četiri države kandidatkinje - Brazil, Bugarsku, Peru i Rumunjsku.

„Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje, u ovom povijesnom trenutku za moju zemlju. Iako je naša suradnja s OECD-om započela još 1993. godine, Hrvatska je 2017. formalno započela put pridruživanja ovoj organizaciji, a točno pet godina nakon toga u siječnju ove godine dobili smo pozitivnu odluku Vijeća ministara. Današnja odluka Vijeća i usvajanje Planova pristupanja otvara novo poglavlje u unaprjeđenju naših odnosa“, istaknuo je u svom izlaganju ministar Grlić Radman.

Zahvalio je državama članicama OECD-a na potpori te naglasio kako je Hrvatska do ovog uspjeha došla u iznimno izazovnim okolnostima – od financijske krize 2008. godine do pandemije bolesti COVID19 i dva razorna potresa 2020. godine. Uz početak procesa pristupanja OECD-u, istaknuo je kako je Hrvatska blizu ostvarivanja svojih ostalih vanjskopolitičkih prioriteta – pristupanju europodručju i Schengenskom prostoru. „S istom predanošću usmjerit ćemo naše napore, znanje i iskustvo u ostvarivanje članstva u OECD-u“, rekao je ministar.

„Hrvatska prepoznaje i dijeli vrijednosti duboko utkane u ovu organizaciju – slobodu, jednaka prava, društvenu pravdu, vladavinu prava i višestranački demokratski sustav. Spremni smo raditi s OECD-om i njezinim državama članicama na izgradnji snažnog, održivog, uključivog i otpornog rasta. Svjesni smo zadataka koji su pred nama i želimo nastaviti s reformama i nadogradnjom politika i praksi u skladu s OECD-ovim standardima, ubrzavajući tako razvoj naše zemlje na dobrobit svih građana“, dodao je, istaknuvši kako će Vlada Republike Hrvatske i tijela državne uprave uključena u pregovarački tim nastaviti predano raditi na ispunjavanju kriterija za članstvo.

Ovogodišnji sastanak Vijeća OECD-a na ministarskoj razini održavan je 9. i 10. lipnja 2022. godine, u sjedištu organizacije u Parizu pod predsjedanjem Italije. Sudionicima su se na otvaranju obratili glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann, talijanski predsjednik Vlade Mario Draghi, senegalski predsjednik i predsjednik Afričke unije Macky Sall te ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je i na sastancima o trgovini i ekološkoj održivosti te oblikovanju bolje budućnosti za i s mladima. Također se susreo s francuskom ministricom Europe i vanjskih poslova Catherine Colonnom, te s japanskim parlamentarnim zamjenikom ministra vanjskih poslova Shingom Miyakeom.
 

Priopćenja